Posebna beba

Mališan se čudesno oporavlja, evo što će dalje biti s njim: ‘Ovo je specifična priča’

15.05.2024 u 22:02

Bionic
Reading

Novorođenče kojeg su tinejdžeri pronašli u kanti za smeće u Zaprešiću na brizi je djelatnika KB-a Sveti Duh te dobro napreduje. Dosad neimenovani mališan dobio je ime po pedijatru dr. Ivanu Zovku, piše 24sata

Prvo je beba bila nazvana Srećko, no ubrzo je preimenovan. “Srećko, zvao sam ga tim imenom jer je od bebe koja je bila ostavljena na hladnoći pod takvim okolnostima sad beba koja je izvrsno napredovala u samo dan i pol. Dječak je zdrav i već smo ga izvadili iz inkubatora. Sad ga svi zovemo Ivan, tako su ga prozvale liječnice i sestre na Odjelu neonatologije. Dale su mu ime po meni jer sam ga ja primio tu noć kad ga je dovezla Hitna iz Zaprešića”, ispričao je dr. Ivan Zovko s Odjela neonatologije za 24sata.

Prvi put se susreo s takvim slučajem. “Kolegica mi je rekla da je Hitna na putu do nas. Inače je tu noć na našem odjelu bilo mirno. Uzeli smo torbu s medicinskom opremom i svi se spustili da bismo dočekali Hitnu, koja je stigla za dvije minute. Prvi sam se put susreo s takvim slučajem. U tom trenu ne razmišljate nego smo se fokusirali na medicinski dio, na to da je dijete stiglo s hladnoće, kiše... Znali smo da će biti pothlađeno. Odmah smo ga zbrinuli. Stavili smo ga u inkubator i napravili sve postupke. Dijete je vrlo brzo te klinički dobro i povoljno odgovorilo na medicinske postupke”, otkrio je dr. Zovko i dodao kako su svi djelatnici odjela zavoljeli mališana.

'Sav je živahan'

“Više nije u inkubatoru. Lijepo jede, ima apetit, glasno plače i sav je živahan. Ima 2330 grama. Sad još malo gubi na kilaži jer je tako sa svom novorođenčadi poslije porođaja”, ispričala je dr. Rebeka Ribičić, voditeljica Odjela neonatologije.

Hrvatska je dirnuta cijelim slučajem pa se mnogi već sad javljaju u želji da pomognu malenom Ivanu, neki nude donacije odjelu, a neki ga žele i posvojiti.

Ravnatelj klinike navodi kako im stalno zovu telefoni. “Svi su puni entuzijazma, nevjerojatna količina dobrote pokrenula se u priči o toj bebi. Imamo upite za posvajanje, kumstvo, opremanje bebe... Ljudi su pokazali ogromnu empatiju i dobrotu”, rekao je dr. Igor Alfirević.

Beba će u bolnici ostati otprilike mjesec dana. “Mora dosegnuti određenu težinu, no tu je i pitanje socijalne skrbi. Zakonodavac ima svoje propise. Naime, ova je priča specifična. Mi smo, zahvaljujući našim bolničkim resursima, pokušavali pronaći drugi takav slučaj. Nismo ga imali u zadnjih 20 godina. Zapravo, imali smo zabilježen samo jedan takav slučaj, prije više od 20 godina, pa nemamo standardne postupke u takvim slučajevima”, kaže dr. Alfirević.

Svećenik blagoslovio novorođenče

“Dijete je odjelni miljenik. Danas je primilo i blagoslov, došao je svećenik. Treba pohvaliti mladiće koji su prvi vidjeli dijete, ali i tim Hitne. Pa i moj tim sestara. Lijep je osjećaj da su vaši postupci ishodovali dobrom osjećaju. Nadam da će dijete biti dobro i dalje”, rekao je dr. Zovko.

“U bolnici ga svi mazimo i pazimo. Tko god stigne, nosi ga. Čuvamo ga i volimo. Sve nam se bebe uvuku pod kožu, a pogotovo beba koja je tako stigla na svijet, pa su emocije još snažnije. Nije sam dok je s nama”, rekli su liječnici.

A kakva je procedura u slučaju poput ovoga 24sata je pitao Hrvatski zavod za socijalni rad.

“Načelno, u slučajevima pronalaska svakog napuštenog djeteta, odnosno djeteta čiji su roditelji nepoznati, dijete se sukladno Obiteljskom zakonu stavlja pod skrbništvo kao dijete čiji su roditelji nepoznati i imenuje mu se skrbnik. U ovom slučaju, nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u kriznim situacijama te po potrebi i ostale usluge socijalne skrbi, a dijete se smješta u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi.

Ako roditelji ostanu nepoznati i dijete ostane nepoznatog podrijetla, sukladno Obiteljskom zakonu, nakon isteka tri mjeseca od napuštanja djeteta, dijete stječe uvjete za posvojenje. Ako pronađu majku ili djetetovu širu obitelj, procijenit će daljnje poduzimanje mjera obiteljskopravne zaštite kako bi se zaštitila dobrobit i interes djeteta”, rekli su u Zavodu.

Što ako policija pronađe roditelja?

Ako pak policija pronađe roditelja, istražuju se sve okolnosti koje su dovele do napuštanja djeteta, nakon čega stručni tim donosi odluku o tome koje će obiteljske mjere predložiti sudu.

Ako roditelje ne budue pronađeni, dijete se najkasnije u roku od tri mjeseca od napuštanja daje u postupak posvojenja.