divljanje u ateni

Malenica i Grlić Radman posjetili navijače u grčkim zatvorima

21.08.2023 u 17:42

Bionic
Reading

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, doznaje Jutarnji list, nakon sastanka s grčkim kolegama obišli su 15-oricu pritvorenih hrvatskih državljana u dva grčka zatvora.

Grlić Radman obišao je osam "Bad blue boysa" koji su pritvoreni u najvećem grčkom zatvoru Korydallos u Ateni, dok je Malenica obišao sedmoricu koji su u pritvoru u zatvoru Chakida koji se nalazi izvan Atene, piše Jutarnji list.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije je kazao kako je siguran da će grčka policija i pravosudne vlasti utvrditi okolnosti smrti navijača AEK-a, a grčkom kolegi Kiriakosu Micotakisu kazao je da Hrvatska traži da se Dinamovim navijačima zajamči sigurnost, omogući pravično i brzo suđenje i deportacija onih koji ne podliježu kaznenoj odgovornosti.

Nakon što je 29-godišnji Mihalis Kacuris ubijen u muđesobnoj tučnjavi huligana AEK-a i Dinama uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, 102 člana BBB-a uhićena su i u zatvorima čekaju završetak istrage.

Plenković je rekao da Zagreb od Atene očekuje "sigurnost hrvatskih državljana i pravedno, učinkovito i brzo suđenje".

"Ukoliko bude onih koji neće biti obuhvaćenih kaznenom odgovornošću već prekršajnom odgovornošću, da se donesu odluke koje bi eventualno značile trenutnu deportaciju iz zemlje i povratak hrvatskih državljana u Hrvatsku", rekao je Plenković i dodao da su hrvatske institucije u tom slučaju spremne provoditi mjere nadzora i opreza nad deportiranim navijačima.

  • +15
Andrej Plenković u Ateni Izvor: Licencirane fotografije / Autor: F.KLEN/Vlada RH

Četvrti zahtjev je ustupanje kaznenog postupka Hrvatskoj ukoliko se ispune zakonski uvjeti za to i Grčka uputi takav zahtjev. Plenković je naglasio da o tome odlučuju grčke pravosudne vlasti i da Hrvatska poštuje neovisnost pravosuđa članice Europske unije.

Grčke vlasti dale su do znanja hrvatskim vlastima da bi "istraga trebala trajati nekoliko tjedana, a ne mjeseci", rekao je premijer.

  • +13
Uhićeni huligani izvedeni pred tužitelja Izvor: Pixsell / Autor: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI

Plenković je još jednom izrazio sućut zbog smrti grčkog navijača i "siguran" je da će grčka policija i pravosudne vlasti utvrditi okolnosti tog događaja.

Iako u Grčkoj vlada nepovoljno ozračje po hrvatske navijače zagrebačkog Dinama, Plenković je rekao da "sudovi postupaju prema činjenicama, a ne emocijama".