SLOVENSKI MEDIJI

Male šanse za dogovor Sanader-Pahor u Bruxellesu

11.12.2008 u 13:43

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor i hrvatski premijer Ivo Sanader nalazi se u Bruxellesu, no slovenski mediji tvrde da nije izgledno da će premijeri dogovoriti uklanjanje slovenske blokade nastavku hrvatskih pristupnih pregovora

Slovenski radio javio je da sastanak Pahora sa Sanaderom 'za sada nije planiran' i da će se Pahor na rubu briselskih sastanaka sastati samo s predsjednikom talijanske Vlade Silviom Berlusconijem s kojim se nada dogovoru o problemu financiranja slovenske manjine u Trstu kojoj zbog smanjenja talijanskog proračuna prijeti smanjenje dotacija njenim ustanovama.

Ljubljanski 'Dnevnik' objavio je u četvrtak da 'nema mogućnosti' da se danas i sutra u Bruxellesu postigne dogovor o izjavi koja bi otklonila slovenske rezerve na nastavak hrvatskih pristupnih pregovora, pri čemu se list poziva na izvore u Ministarstvu vanjskih poslova.

S obzirom na blizinu pristupne konferencije, koja se održava idućeg petka, vremena za dogovor vrlo je malo, rekao je za list izvor u Ministarstvu vanjskih poslova, dodajući da je cilj da Hrvatska otvori i zatvori ukupno 15 poglavlja preambiciozan i da neće biti ostvaren.

'U slučaju uspješnog rješenja zapleta oko prejudiciranja granice sa Slovenijom, svakako je moguće postići znatan napredak u pregovorima još za francuskog predsjedništva, ali iskustva iz ranijih krugova širenja EU-a govore da bi već i napredak u manjem broju poglavlja predstavljao uspjeh', navode u slovenskom Ministarstvu, prenosi list.

U slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova također su naveli da traje usklađivanje prijedloga teksta pisma koje bi Francuska uputila Hrvatskoj, a u kojemu bi se od Hrvatske zatražila obveza da 'nijedan dokument unesen u proces uključivanja u EU neće biti iskorišten na štetu Slovenije'.

'Hrvatska bi u odgovoru trebala izraziti punu suglasnost s pismom francuskog predsjedništva. Oba dokumenta (pisma) onda bi bila uključena u dokumente pristupne konferencije', objasnio je slovensku poziciju izvor slovenskog 'Dnevnika' u Ministarstvu vanjskih poslova.