afera mirovina

Majci šefa zagrebačkog HDZ-a zatvorska kazna preinačena u uvjetnu osudu

15.01.2024 u 15:43

Bionic
Reading

Visoki kazneni sud (VKS) prihvatio je zahtjev Vinke Luetić Herman, majke predsjednika zagrebačkog HDZ-a Mislava Hermana, u postupku tzv. nepravne obnove kaznenog postupka za aferu sređivanja lažnih invalidskih mirovina te preinačio pravomoćnu zatvorsku kaznu u uvjetnu osudu

VKS je, ne navodeći identitet, priopćio u ponedjeljak da je prihvatio zahtjev osuđene Luetić Herman za preinačenjem pravomoćne presude bez obnove kaznenog postupka te preinačio presudu zagrebačkog Županijskog suda tako da je, prihvaćajući izrečenu zatvorsku kaznu od 16 mjeseci zbog primanja mita, izrekao uvjetnu osudu pa se kazna zatvora neće izvršiti ako osuđenica u roku pet godina ne počini novo kazneno djelo.

Prizivni sud je istaknuo kako smatra da je Luetić Herman u pravu kada navodi da je ispunjen zakonski uvjet za preinačenje pravomoćne presude bez obnove kaznenog postupka te dodaje da je sud olakotnim cijenio da osuđenica zrele životne dobi do sada nije dolazila u sukob sa zakonom, kao i da je od počinjenja kaznenog djela prošlo više od pet godina.

VKS precizira da se u konkretnom slučaju radi o okolnostima koje su neosporno nastupile nakon izrečene pravomoćne presude, a odnosi se na zdravstveno stanje osuđenice, koja je u teškoj depresiji te ima druge bolesti i zdravstvene tegobe. Dodaje da je Luetić Herman u siječnju prošle godine u padu zadobila frakturu lubanje, kao i da je, uz visoku životnu dob, isplatila pretežiti dio oduzete imovinske koristi.

Mediji su ranije pisali da je Luetić Herman u nekoliko navrata odgađala odlazak na odsluženje zatvorske kazne te da joj je sud prihvaćao te zahtjeve na temelju njezina zdravstvenog stanja. Nakon što joj je zadnja molba odbijena, Herman Luetić je zatražila od zagrebačkog Županijskog suda da joj ublaži kaznu, ali ju je taj sud odbio pa je žalbu uputila VKS-u.

Vijeće apelacijskog suda, kojem je prema pisanju medija predsjedavao sudac Ivan Turudić, jedan od četvorice kandidata u izboru za budućeg glavnog državnog odvjetnika, ublažio joj je u konačnici pravomoćnu presudu i zatvorsku kaznu preinačio u uvjetnu.

''Ovu kaznu VKS smatra primjerenom, kako počinjenom kaznenom djelu tako i osobnim okolnostima počinitelja te pogodnom da ostvari svrhu kažnjavanja, odnosno da izrazi društvenu osudu bog počinjenih kaznenih djela, jača povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava, utječe na počinitelja i sve druge da ne čine kaznena djela kroz jačanje svijesti o pogibeljnosti činjenja kaznenog djela i o pravednosti kažnjavanja te omogući počinitelju ponovno uključivanje u društvo'', zaključuje prizivni sud.

Nekadašnje članice povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Nevia Buković i Vinka Luetić Herman u veljači 2015. nepravomoćno su osuđene zbog sređivanja lažnih invalidskih mirovina na godinu i četiri mjeseca zatvora.

Na zatvorsku kaznu od 10 mjeseci i povrat 40.000 kuna osuđen je i bivši sudski djelatnik ovršnog odjela Davor Flegar, dok je preostalih sedam optuženika - Ivan Novko, Višnja Milas, Milan Bubnjar, Antun Pokos, Jela Poldrugač, Vlado Jancetić i Vladimir Naranča, osuđeno na uvjetne kazne od šest mjeseci do godinu dana uz rok kušnje od dvije godine.

Zbog lažnih invalidskih mirovina u lipnju 2012. optuženo je čak 69 osoba zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, protuzakonitog posredovanja te pomaganja u primanju mita i protuzakonitom posredovanju.

Najpoznatiji među njima, bivši načelnik u zagrebačkom HZMO-u Drago Rubala, koji se proslavio kao radijski i televizijski voditelj u emisijama narodne glazbe, priznao je krivnju te se nagodio s Uskokom na dvije godine zatvora i vraćanje nezakonito stečene koristi. Državi je potom vratio 79.000 eura u gotovini i dvosobni stan u Zagrebu koji su vještaci sredinom 2012. procijenili na 200.000 eura.

Nagodbu s tužiteljstvom postiglo je još 58 optuženika, dok ih je 10 ostalo na optuženičkoj klupi.