saslušanje iza zatvorenih vrata

Mađarski sud odlučio: Nisu ispunjeni uvjeti za izručenje bivšeg makedonskog premijera Gruevskog

27.06.2019 u 15:15

Bionic
Reading

Mađarski sud je u četvrtak u prvostupanjskom postupku odbio izručenje bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog koji je u studenom u nevjerojatnim okolnostima pobjegao iz svoje zemlje kako bi umakao zatvorskoj kazni za zlouporabu vlasti

"Nisu ispunjeni uvjeti za izručenje na temelju međunarodne tjeralice i makedonskog zahtjeva za izručenje", rekla je sutkinja Eva Varhegyi nakon kratkog saslušanja iza zatvorenih vrata u Budimpešti.

Gruevski (48) koji je nosio sportsku kapu i sunčane naočale, nakon čitanja presude je napustio zgradu suda kao slobodan čovjek, izvijestili su novinari.

Konzervativni makedonski premijer koji je dužnost obnašao od 2006. do 2016., pobjegao je sredinom studenog u Mađarsku jer je trebao služiti dvogodišnju kaznu strogog zatvora zbog toga što je službeni mercedes vrijedan 600.000 eura koristio u osobne svrhe.

Skoplje od tada traži izručenje bivšeg predsjednika vlade protiv kojeg se također vode postupci za korupciju, zlouporabu vlasti i ilegalno prisluškivanje.

Mađarska, čijeg konzervativnog premijera Viktora Orbana smatraju bliskim Gruevskom, odobrila je azil potonjem već u studenom, ocijenivši da bi mu život u makedonskom zatvoru bio ugrožen.