DIPLOMATSKA AKCIJA

Macron rekao iranskom predsjedniku Raisiju da treba ubrzati pregovore

30.01.2022 u 12:26

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je iranskom kolegi Ebrahimu Raisiju da je dogovor o ukidanju sankcija Iranu u zamjenu za ograničenja njegovih nuklearnih aktivnosti još uvijek moguć, ali pregovore treba ubrzati, objavio je u nedjelju Macronov ured.

Francuska, Njemačka i Britanija, tzv. E3, te SAD pokušavaju spasiti sporazum s Iranom iz 2015. dogovoren u Beču, ali zapadni diplomati rekli su da pregovori napreduju presporo.

Ovo je osmi krug pregovora započet 27. prosinca.

Iran je odbio bilo kakve rokove za dogovor.

"Predsjednik Republike ponovio je da je uvjeren da je diplomatsko rješenje moguće i nužno i naglasio da će za bilo kakav dogovor biti potrebna jasna i odgovarajuća predanost svih strana", priopćila je Elizejska palača nakon telefonskog razgovora s Raisijem u subotu.

"Nekoliko mjeseci nakon nastavka pregovora u Beču, naglasio je potrebu bržeg napredovanja kako bi se brzo postigao opipljiv napredak u tom okviru", dodaje se.

"Naglasio je da Iran mora imati konstruktivan pristup i vratiti se punoj provedbi svojih obveza", ističe se.

Macron je također zatražio da se odmah pusti na slobodu francusko-iransku znanstvenicu Faribu Adelkhah, koja je u siječnju ponovno završila u zatvoru, te francuskog turista Benjamina Brierea, koji je u utorak osuđen na osam godina zatvora zbog špijunaže.