RADIKALNE MJERE

Ludbreški Farmal otpušta 40 radnika

03.03.2014 u 19:01

Bionic
Reading

Framaceutska tvrtka Farmal iz Ludbrega, koja se u akciji Hipokrat našla na udaru USKOK-a, priopćila je danas da je zbog novih mjera štednje u zdravstvu prisiljena na novo restrukturiranje kroz smanjenje 40-ak radnih mjesta

Iz Farmala navode da će provesti proces restrukturiranja i smanjenja troškova poslovanja kako bi uspješno odgovorili na izazove novih tržišnih okolnosti, osigurali nastavak urednog poslovanja i zadržali konkurentnost.

'Tvrtka Framal u 2013. se već uspješno stabilizirala uz veliku podršku njemačkog vlasnika Dermapharm AG, no zbog novih mjera štednje u zdravstvu, prisiljena je na novo restrukturiranje kroz smanjenje 40-ak radnih mjesta', navodi se u priopćenju.

Iz tvrtke ističu kako 'neprestano smanjenje cijena lijekova u 2013. i najava novih smanjenja u 2014., uz istovremeno produljenje rokova plaćanja, kao i preporuke liječnicima za propisivanje najjeftinijih lijekova na tržištu, negativno utječu na likvidnost i poslovanje tvrtke'.

Stoga Farmal mjerama restrukturiranja želi stabilizirati poslovanje tvrtke i zadržati svoju poziciju značajnog generatora razvoja gospodarstva kako lokalnog u Varaždinskoj županiji, tako i nacionalnog. Mjere restrukturiranja nužne su kako bi se osigurao budući razvoj Farmala i održala distribucija kvalitetnih, učinkovitih i sigurnih te cjenovno konkurentnih lijekova, navode iz tvrtke.

'Ove kratkoročne bolne mjere i rezovi trebale bi osigurati dobru osnovu za povratak Farmala na tržišnu poziciju koju smo držali do 2013. godine. Cilj nam je osigurati opstanak tvrtke i čim prije ponovno početi zapošljavati. Bez poduzimanja ovih mjera jedino bi nam preostalo staviti ključ u bravu', izjavio je predsjednik Uprave Farmala Mladen Ille

Ludbreški Farmal bavi se proizvodnjom i distribucijom generičkih lijekova.

Inače, krajem 2012., Uskok i policija u operativnoj akciji 'Hipokrat' proveli su kriminalističko istraživanje nad tvrtkom Farmal i tadašnjim čelnicima te tvrtke zbog sumnje da su se udružili zbog primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na te zlouporabe, a krajem 2013., Uskok je podigao optužnicu u toj aferi kojom je obuhvaćeno najviše optuženih u povijesti hrvatskog pravosuđa, 364 osobe, tvrtka i bivši čelnici Farmala.