KRADLJIVCI BAKRA UGROŽAVAJU SIGURNOST VLAKOVA

Lopovi ukrali kilometar telefonske žice

29.03.2010 u 18:18

Bionic
Reading

U noći s petka na subotu, kradljivci su s telefonskih stupova uz željezničku prugu između mjesta Kravljak i Mala Klisa pored Daruvara, skinuli i ukrali 1.000 metara bakrene žice, zbog čega je pukla veza između prometnih ureda

Iako je bakrena žica vrijednu tek 1.500 kuna, šteta koju su kradljivci mogli nanijeti putnicima u vlakovima koji putuju na tom dijelu pruge, mogla je biti neprocjenjiva, jer su presjekavši žice presjekli i interne telefonske veze između prometnih ureda HŽ-a na tom dijelu pruge.

'Nisu funkcionirale ni lokalne, niti radne veze preko kojih službenici prometnih ureda međusobno komuniciraju, daju dozvole za kretanje vlakova, otpremanje te rade najave i odjave. Službeni sustav komuniciranja odvija se isključivo preko radnih linija, gdje se svi razgovori snimaju registrofonom. Ako je radna linija u kvaru, tada se služimo lokalom linijom, i to obavezno uz svjedoke, a komunikacija običnim, fiksnim telefonima ili mobitelima zakonski nije dozvoljena, Stoga je, čim se doznalo da su veze u prekidu, kolega iz Virovitice poslao brzojavku u Zagreb te su tehničari izišli na teren da što prije riješe problem prekida linija, pojasnili su iz prometnog ureda u Daruvaru u kojem su veze u noći s petka na subotu također bile u prekidu.

'Ova je pruga ionako na zlu glasu, spekulira se da će je možda i zatvoriti zato smo se potrudili da naši putnici ne osjete posljedice krađe žice na svojoj koži te da ne dođe do potpunog prekida željezničkog prometa, rekao nam je TT mehaničar Zdravko Pihir, koji je, izašavši na teren zbog sasvim drugog kvara, slučajno zamijetio da je sa stupova ukradena žica.

'Izašao sam popraviti kvar na linijama uz prugu između Đulovca i Daruvara te sam iz vlaka vidio da je ukradena žica sa stupova uz prugu između Kravljaka i Male Klise, na dužini od 300-tinjak metara. To pomnoženo s četiri, jer jedan vod ima dvije žice, iznosi ukupno oko 1.200 metara žice. Budući da je riječ o izvanrednoj situaciji, radili smo čitavu subotu da osposobimo prekinute linije i povežemo prometne urede, koji su se do tada, iako to nije po pravilima, služili fiksnim telefonima, kaže Pihir, dodajući da mu je danas dojavljeno o još jednoj identičnoj krađi žice sa stupova uz prugu kod Koprivničkih Brega.

'Na toj je lokaciji danas ukradeno dva i pol kilometra bakrene žice, no budući da su tamo stupovi viši, kradljivci su uspjeli ukrasti samo dvije najniže postavljene žice, pa nije došlo do potpunog prekida linija, pojašnjava Pihir dodajući da se broj krađa žice sa željezničkih stupova povećava s porastom cijene bakra na tržištu.

'U 2008. krađe su bile učestale, lani ih je bilo znatno manje, a budući da je bakar sada ponovo dobio na cijeni, žice su opet na meti kradljivaca. Da bi se to izbjeglo, na stupove se sada postavljaju žice slabijeg presjeka, s malo bakra, koje nisu tako primamljive kradljivcima, no problem je što su te žice i lošije kvalitete, zbog čega su kvarovi, koji opet dovode do prekida veza među prometnim uredima, sada mnogo učestaliji', zaključio je Pihir.