NAMETI NA KAVU I BEZALKOHOLNA PIĆA

Linić uvodi porez na domaće voćne sirupe

04.04.2013 u 14:05

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić predložio je Zakon o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića. Dosad su ta dva poreza bila uređena s dva različita zakona, a danas su objedinjena. Očekuje se da će država od ovih poreza u 2013. godini zaraditi 213,9 milijuna kuna

Ovaj zakon donosi se prvenstveno zbog potrebe usklađivanja s Europskom unijom, rekao je Slavko Linić te istaknuo da smo dosad imali 'diskriminaciju uvoza s obzirom na način oporezivanja i sasvim drukčije prekogranične odnose sa zemljama EU'.

Dvije različite stope poreza na kavu i bezalkoholna pića uskoro će se naći u istom zakonu, ali sa sustavom odgode. Odnosno, posebni porez se neće naplaćivati na prelasku granice nego kada se roba proda na tržištu. 'Na taj način ćemo izjednačiti sve robe koje dođu u Hrvatsku', rekao je Linić.

Razine oporezivanja ostaju iste kao dosad i Linić očekuje da će proračun na njima zaraditi ukupno 213,9 milijuna godišnje - oko 103 milijuna kuna na kavi i 110 milijuna na sokovima Naime, posebni porez se plaća u iznosima od 40 kuna po hektolitru proizvoda, odnosno 240 kuna po hektolitru sirupa i koncentrata te 400 kuna za 100 kilograma neto praškova i granula namijenjenih za pripremu bezalkoholnih pića. 

Linić kaže da i dalje neće oporezivati proizvode koji se smatraju hranom za posebne potrebe prehrane kao što su: prirodni voćni sokovi, sokovi od povrća, voda bez dodataka, voćni nektar i bezalkoholna pića dobivena od mlijeka. Te se namirnice smatraju 'zdravstvenima' te su zato neoporezive.

Oporezujemo vodu sa šećerima i sladilima jer ocjenjujemo da to više nije prirodno. Važno je da smo dosad imali neoporezive domaće voćne sirupe, ali na to više nemamo pravo i sada ih izjednačavamo i oporezujemo', kaže Linić.

Kad je kava u pitanju, ukida se porez na neprženu kavu i kavene ljuske jer se smatra da su to sirovine za proizvodnju. 'Značajno je spušten porez na kavu u čokoladi ili u drugim proizvodima. Kava u nekom proizvodu je sa 60 kuna po kilogramu smanjena na šest kuna', zaključio je Linić.