UŽAS I VELIKI TROŠKOVI

Linić: Nekim se građanima računi biti veći i za 100 kuna

02.05.2012 u 10:24

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija ministar financija Slavko Linić rekao je kako će nekim građanima računi za plin porasti i za sto kuna. Ipak,, izbjegao je konkretan odgovor na pitanje slušatelja hoće li na novim računima osim poskupljenja od 20 posto biti i nova fiksna naknada od 20 kuna

Ministar financija je rekao kako mnogi imaju dovoljno dobre plaće da mogu platiti realnu cijenu energenata te je naglasio kako socijalni programi moraju doista biti usmjereni prema onima kojima je nužno potrebna pomoć, a ne da je kroz njih dobivaju i oni koji imaju dobre plaće. Naveo je upravo svoj primjer jer je za stan u Zagrebu zbog male potrošnje plaćao povlaštenu cijenu struje, a jedna, primjerice, šesteročlana obitelj zbog velike potrošnje morala je plaćati punu cijenu.

Rekao je, prenosi dalje HRT, i kako još nije dostignuta realna cijena struje koja bi omogućavala dodatna investiranja.

Udruge potrošača upozorile su, javlja Večernji list, kako nam je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić 'zaboravio' reći da ćemo uz svaki račun za plin, bez obzira na potrošnju, plaćati i novu naknadu u iznosu od 20,63 kune. Naime, Vlada je svim hrvatskim plinarama odobrila uvođenje fiksne naknade za distribuciju plina u iznosu od 16,50 kuna (bez PDV-a).

Ministar Linić očekuje da će rast plaća krenuti iz niza natječaja koje će u svibnju i lipnju biti raspisani za državne investicije. To znači nove zaposlene radnike i nadam se da će priče o gradilištima zamijeniti priče o nezaposlenima, rekao je.

Govoreći o porezu na imovinu Linić je rekao kako će se o tome raspravljati i raditi do kraja godine, dokad će Ministarstvo financija pripremiti za Vladu prijedlog zakona. Ono što je sigurno je to da će se najveći porez plaćati za imovinu koja nije u funkciji. Pravo je države da oporezuje sve one koji špekuliraju imovinom, istaknuo je Linić.

Ministar se složio s tvrdnjom jednog od slušatelja da zaposleni u javnim tvrtkama imaju mnogo veće plaće od onih koji rade u privatnom sektoru. To je problem s kolektivnim ugovorima pri čijem su potpisivanju sindikati bili veoma spretni, ustvrdio je ministar te dodao kako i to treba promijeniti.

Linić je rekao kako je za ovu godinu završeno inozemno zaduživanje, ali će biti nužno zaduživanje kod domaćih banaka kako bi se pokrile sve obveze. Još jedanput je potvrdio da će Vlada prodavati trgovačka društva u vlasništvu države kako bismo se što manje zaduživali.