kreveti 'na knap'

Liječnik iz Zarazne: Ako se ovako nastavi, možda će se ostvariti naša najveća noćna mora

30.10.2021 u 21:46

Bionic
Reading

Brojke rastu, a bolnice se pune oboljelima koji zahtijevaju medicinsku skrb. Dr. sc. Marko Kutleša iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" od samog je početka jedan od liječnika koji liječe Covid pacijente, a s njim je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica

Kako je rekao, u bolnici je trenutno gužva. "Svi naši liječnici i medicinske sestre rade punom parom i svi se trudimo pružiti maksimalnu skrb pacijentima u ovim dramatičnim uvjetima", rekao je Kutleša za Dnevnik Nove TV.

"Što se tiče intenzivne, većinom su necijepljeni pacijenti. Od dvadeset i nešto pacijenata, imamo samo dvoje koji su cijepljeni. Cijepljenje definitivno štiti od ovih najtežih formi bolesti", dodao je.

"Jednom kad dođu u intenzivnu, onda završe na aparatu za disanje sve to bude prilično slično s time da smo primijetili da čak i ovi koji su cijepljeni i dobiju težak oblik bolesti ipak se lakše iz svega toga izvuku", objasnio je Kutleša.

Na pitanje je li došao u situaciju da bira koga će staviti na respirator navodi da se takvo što još uvijek nije dogodilo.

"Još uvijek imamo mogućnost zbrinuti sve pacijente koji nam stižu, ali da je s mjestima vrlo knap - je. Ako se ovakav intenzitet epidemije nastavi, možda će doći i do takvih situacija, a to je svima nama najveća noćna mora", rekao je Kutleša.

O tvrdnji necijepljenih da i cijepljene osobe prenose zarazu navodi kako je cijepljenje civilizacijski doseg koje sprječava mnoge infektivne bolesti.

  • +13
Gužva za cijepljenje na Velesajmu Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

"Sva cjepiva imaju nedostatke, no nikad nisu bila toliko u žiži interesa. I ovo cjepivo - naravno da se možete zaraziti, pogotovo s novim delta sojem i možete širiti zarazu, ali ne toliko koliko oni koji nisu cijepljeni. Najbitnije je da štiti od najtežih formi bolesti", objasnio je Kutleša.

Na pitanje o četvrtoj dozi kaže kako mu je to prvi glas.

"Virus će biti s nama i dalje i trebat ćemo možda, kao za gripu, cijepiti se svake godine. Ono što mi najviše strahujemo je da dođe do neke veće promjene virusa, morali bismo razvijati novo cjepivo sa svim onim što ide uz to", rekao je Kutleša.

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Navodi kako je nezahvalno predviđati hoće li korona postati poput gripe.

"Meni se čini da ovaj virus neće otići, zadržat će se uz nas i mogao bi postati nešto poput gripe, no vrijeme će pokazati", rekao je.

O T stanicama kod cjepiva navodi kako su istraživanja pokazala da uvijek imamo stanični odgovor.

"No, ako se virus promijeni, morate resetirati imunološki sustav na tu varijantu", zaključio je Kutleša.