GRAD NA BOSUTU

U samo dva sata cijepljeno dvostruko više građana nego prije dva tjedna: 'Nisam baš vjerovala u to, ali sad...'

30.10.2021 u 17:00

Bionic
Reading

Masovno cijepljenje protiv koronavirusa nastavlja se diljem zemlje pa i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje bilježe porast broja prvih primljenih doza. U dugom redu za cijepljenje pred Osnovnom školom A. G. Matoša u Vinkovcima bilo je i onih koji su došli po prvu dozu cjepiva. Razlozi za cijepljenje - različiti

Nastavlja se rast broja novozaraženih - u posljednja 24 sata na području Hrvatske zabilježeno je 4547 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 1330 pacijenata na bolničkom je liječenju, a njih 175 na respiratoru. Preminulo je 30 osoba.

U najistočnijoj županiji cijepljeno je gotovo 56 posto odraslog stanovništva. Jedno je vrijeme interes za cijepljenje stagnirao, no tijekom listopada bilježe porast. Tomu u prilog idu i brojevi - samo u prva dva sata u Vinkovcima je cijepljeno 400-tinjak građana, gotovo dvostruko više nego prije dva tjedna, javlja HRT.

'Nisam baš vjerovala u to, ali sad, kad vidim koliko ljudi je umrlo i kad malo bolje razmislim... zato sam se i odlučila cijepiti. A kao astmatičar i alergičar, spadam u kritičnu grupu. Bolje se paziti, ipak se zdravlje u pitanju', rekla je mlada Vinkovčanka za HRT.

'Bio sam pozitivan u petom mjesecu i onda sam morao čekati šest mjeseci', kazao je stariji građanin.

  • +13
Gužva za cijepljenje na Velesajmu Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

'Došla sam osobno radi sebe, radi sigurnosti, svoje obitelji i drugih ljudi', ustvrdila je starija građanka. 

'Prvo sam cjepivo primio u Austriji, ovo drugo je čisto zbog jednostavnijeg putovanja, zbog milijun drugih stvari koje olakšavaju kad se cijepite', odgovorio je građanin srednjih godina.

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Novi drive-in punkt u Zagrebu

Od utorka će na zapadnom ulazu na Zagrebačkom velesajmu biti otvoren novi punkt za drive-in testiranje. Radit će svih sedam dana u tjednu od 10 do 13, a testiranje će se obavljati uz liječničku uputnicu i online naručivanje. Danas se u redu čekalo i ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu.

Dramatična noć na COVID odjelu

Novinari HRT-a svjedočili su dramatičnoj noći s četvrtka na petak na Covid odjelu u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Žena (23), koja je morala na hitni porođaj, na respiratoru je. U jedinici intenzivnog liječenja mjesta više nema. Bojazan liječnika da neće moći zbrinuti sve pacijente sve je veći.

Covid potvrde u drugim državama

Iz Nacionalnog stožera poručuju da prate kako se COVID potvrde primjenjuju u drugim državama.

'Ekstenzivno, njihova primjena može podići razinu cijepljenja 1-2 posto, međutim pitanje je onda kakvu ćete socijalnu cijenu oko toga platiti', komentirao je Davor Božinović, načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite RH.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ