ŽURNE IZMJENE

Liječnici traže da se u Zakon o oružju vrati uvođenje pregleda za vlasnike

08.03.2019 u 14:21

Bionic
Reading

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) zatražila je u petak žurne izmjene Zakona o nabavi i posjedovanju oružja, kojima su ukinuti periodični pregledi vlasnika oružja, a sva odgovornost za njihovo zdravstveno stanje prebačena isključivo na obiteljske liječnike

Naime, od studenoga prošle godine obiteljski liječnici imaju obvezu MUP-u prijavljivati promjene zdravstvenog stanja svojih pacijenata koji imaju dozvolu za posjedovanje oružja, a vlasnici oružja više nisu dužni svakih pet godina obavljati obavezni zdravstveni pregled.

Obiteljske liječnike nitko nije pitao za mišljenje u vezi novoga zakona koji im je donio nepotrebno administrativno opterećenje i mogućnost sankcioniranja, upozorila je predsjednica KoHOM-a Vikica Krolo na konferenciji za novinare koju su zajednički organizirali KoHOM i Hrvatska liječnička komora (HLK), a na koju se nije odazvao nitko iz Ministarstva zdravstva.

KoHOM traži da se ponovno uvedu periodični pregledi vlasnika oružja svakih pet godina i donošenje pravilnika s precizno navedenim dijagnozama koje treba prijavljivati MUP-u, jer ni četiri mjeseca nakon donošenja zakona nisu doneseni podzakonski akti za njegovu provedbu.

Liječnici obiteljske medicine upozoravaju da im prijete kazne od 1000 do 5000 kuna ako u roku tri dana ne prijave MUP-u promjenu zdravstvenog stanja vlasnika oružja, a istodobno su izloženi prijetnjama pacijenata i njihovih odvjetnika jer se pridržavaju zakona i šalju obavijesti o promjeni zdravstvenog stanja vlasnika oružja.

Donošenje podzakonskih akata u nadležnosti Ministarstva zdravstva

Državni tajnik u MUP-u Žarko Katić objasnio je kako je donošenje podzakonskih akata u nadležnosti Ministarstva zdravstva. Zakonom je predviđen rok od godine dana da ih se donese, što istječe u studenom ove godine.

"Potrudit ćemo se, zajedno s Ministarstvom zdravstva, da se u iduća dva mjeseca donesu pravilnici za provedbu novoga zakona, no eventualne izmjene zakona za sada nisu predviđene", rekao je Katić.

Iznio je i evidenciju MUP-a, po kojoj u Hrvatskoj ima 100.391 vlasnik legalnog oružja, a registrirano je ukupno 256.400 komada oružja. Dvije trećine vlasnika oružja su lovci, slijede zatim strijelci i vlasnici oružja radi vlastite sigurnosti.

Otkad je novi zakon stupio na snagu, liječnici obiteljske medicine podnijeli su MUP-u 522 prijave o promjeni zdravstvenog stanja vlasnika oružja koji su, kaže Katić, nakon toga upućeni na izvanredne kontrolne liječničke preglede, koje je većina prošla.

Predsjednica Hrvatskog društva za medicinu rada Azra Huršidić Radulović kritizirala je Ministarstvo zdravstva jer donosi zakone u ime liječnika, a da ih prethodno ne konzultira.

V. d. predsjednik HLK-a Krešimir Luetić izrazio je nadu da će se ubuduće pri bilo kakvoj promjeni akata koji se tiču liječnika, biti konzultirana struka, odnosno Liječnička komora kao zakonom propisana institucija.