REVOLTIRANI

Liječnici koncesionari: HZZO nas neopravdano kažnjava zbog bolovanja

17.01.2017 u 15:28

Bionic
Reading

Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite (HUKPZZ) izrazila je u utorak nezadovoljstvo Zakonom o zdravstvenoj zaštiti poručivši kako ih HZZO neopravdano kažnjava zbog stope bolovanja, pri čemu ne daje odgovor na pitanje o budućnosti koncesija i hoće li krenuti njihovo raspisivanje dok broj koncesionara opada.

Predstavnici HUKPZZ-a zatražili su na konferenciji za novinare obustavu ovrha koje domovi zdravlja pokreću prema ordinacijama s malim brojem osiguranika, ispod 1250, jer je osiguranika sve manje, a liječnik ne smije ništa naplatiti, dok lokalna samouprava ne ispunjava zakonske obveze sufinanciranja primarne zdravstvene zaštite.

Predsjednica HUKPZZ-a Josipa Rodić upozorila je da se liječnike kažnjava i zbog previsoke stope bolovanja, što je vrhunac sarkazma. Ako je stopa bolovanja viša od prosječne, a realne su potrebe takve, liječnik ne može snositi odgovornost.'Ako je liječnik odlučio da je pacijent radno sposoban, ima zakonsko pravo i obvezu zaključiti bolovanje, no osiguranik se u tom slučaju može žaliti liječničkom povjerenstvu.

Ako se žalba prihvati pacijent ostaje na bolovanju i tako stopa bolovanja raste, a odgovoran je liječnik, a ne povjerenstvo koje je bolovanje produljilo', kazala je. Problem je i s potrošnjom lijekova jer za oko 30 posto lijekova su propisane smjernice koje liječnici moraju poštivati. Ako liječnik prepiše lijek koji ne zadovoljava smjernice, iako je bolji za pacijenta, dolazi do sukoba s HZZO-om. 'Mi ne možemo pacijentu uskratiti lijek koji su stručnjaci odabrali za liječenje. Dužni smo propisati najbolji lijek, a ne misliti koliki će trošak snositi osiguravajuća kuća, tj. HZZO', rekla je Rodić.

Rodić se također požalila na premali broj liječnika ustvrdivši da u primarnoj zdravstvenoj zaštiti radi 19 posto liječnika koji su već trebali otići u mirovinu, a u obiteljskoj medicini nedostaje 1200 liječnika. Pojedini liječnici imaju preveliki broj pacijenata, primjerice jedan ginekolog brine se o 9000 pacijentica. 'Pacijentu se ne ponudi više od pet minuta vremena, što je ispod dostojanstva i liječnika i pacijenata', kazala je Rodić dodajući da bi dnevni normativ bio pregledavanje oko 40 pacijenata, a zna ih se pregledati od 80 do 120.