NOVA ZAPOŠLJAVANJA

Ministar Kujundžić odgovorio obiteljskim liječnicima

09.01.2017 u 15:10

Bionic
Reading

Nažalost, imam puno problema i nijedan ne ignoriram, odgovorio je Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) ministar zdravstva Milan Kujundžić koja ga je javno upozorila na zabrinjavajuće stanje u resoru primarne zdravstvene zaštite te upitala kako, između ostaloga, misli pronaći 200 liječnika obiteljske medicine čije je zapošljavanje najavio te zašto daje nerealna obećanja

'Imam puno problema i niti jedan ne ignoriram. A najmanje obiteljsku medicinu. Postupno, koliko budemo imali snage, financijske i ljudskih resursa, rješavat ćemo obiteljsku medicinu', odgovorio je ministar Milan Kujundžić novinarima.

KoHOM je iznio podatak kako u Hrvatskoj u obiteljskoj medicini imamo 48 obiteljskih liječnika na 100.000 stanovnika za razliku od razvijenih europskih zemalja u kojima ih je 94 te da prema postojećoj mreži zdravstvene zaštite u primarnoj nedostaje nekoliko stotina doktora. Prema KoHOM-ovu izračunu, u idućih devet godina u mirovinu će otići više od 50 posto liječnika obiteljske medicine jer im je prosječna starosna dob 54 godine.

445077,450398,458939,449071
Zapitali su se i zbog čega ministar ne obrati pažnju i na druge činjenice koje mu se događaju u resoru, primjerice da mladi liječnici 'robuju u domovima zdravlja radeći istovremeno u dvije, tri ili četiri ambulante, a dnevno imaju čak i do 250 kontakata s pacijentima'.

Unatoč svim apelima, molbama i upozorenjima na alarmantnu situaciju u resoru primarne zdravstvene zaštite, ističu KoHOM-ovci, ministar im 'još uvijek nije dao pravu priliku i dovoljno vremena kako bi mu iznijeli probleme i ponudili rješenja'.

'Niti jedan problem ne ignoriram', ponovio je ministar zdravstva.