RAT NAČELNIKA PROTIV OPORBE I PREBJEGA

Lex šerif: Kako je maleni Muć razotkrio rupu u kontroverznom zakonu

16.01.2018 u 22:28

Bionic
Reading

Lex šerif postigao je izvrsne rezultate jer proračun za 2018. godinu nije donesen samo u jednoj od ukupno 576 jedinica lokalne samouprave - pohvalio se ministar uprave Lovro Kuščević, najavivši da će se izvanredni izbori održati tek u malenoj općini Muć u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Međutim propustio je primijetiti da je upravo u Muću otkrivena rupa u spomenutom zakonu

Nakon što proračun općine nije usvojen do kraja prošle godine Vlada će raspustiti Općinsko vijeće i samo to tijelo će ići na izbore, dok će na svojoj poziciji ostati načelnik Filip Stupalo. Po prethodnoj verziji zakona na izbore bi išli svi.

Ovaj podatak još nije formalno potvrđen jer se čeka Vladina odluka, a i tportal očekuje odgovor Ministarstva uprave, no vijest je neslužbenim kanalima stigla čak i do Muća. Općinsko vijeće nije usvojilo proračun i stoga automatski prestaje postojati, no problem je da nije ni dobilo priliku to učiniti jer njegova sjednica nikada nije ni sazvana. I to upravo zahvaljujući načelniku Stupalu i njegovim vijećnicima.

'Zakonodavac se malo prešao: kao razlog za raspuštanje navedeno je neusvajanje proračuna, ali nisu razradili opcije što se događa kada se sjednica i ne zakaže. Normalno je da smo iskoristili tu mogućnost', iskreno za tportal govori načelnik Muća Filip Stupalo, uz napomenu da on s time formalno nema nikakve veze i da se radi o odluci predsjednice Općinskog vijeća Jelene Grgić.

'Htjeli su se igrati Sauche'

Njihovi motivi su poprilično jasni: iz vladajuće koalicije nedavno je istupio vijećnik Miro Šolić, dotad član načelnikove nezavisne liste, čime je ovaj izgubio većinu koju je činio s dvoje vijećnika HČSP-a. Bilo je najavljeno da će Šolić s oporbom (HDZ, Nezavisna lista mladih i HSS) radikalno prekrojiti općinski proračun, smanjiti načelnikove povlastice i preusmjeriti novac u gradnju potrebnog dječjeg vrtića i nogostupa. Stupalo je to uspio spriječiti.

'Oni se ne bore za narod, nego za vlast, a poučeni visokom politikom htjeli su se 'igrati Sauche', ali nije im prošlo. Volja naroda je iznad svega, s njime se ne može igrati ping-pong', kaže Stupalo. Oporba je, dakako, vidno nezadovoljna.

'Još uvijek službeno ne znamo kakvi izbori će se raspisati, ali načelnik je očito dobro odigrao igru. Sredinom studenog formalno je uputio svoj prijedlog proračuna i time se pokrio, a onda je sa svojim ljudima odlučio ne sazvati Općinsko vijeće. Uvijek je sve radio iza leđa narodu, pa tako i sada', kaže za tportal Željko Vrdoljak (HSS).

  • +24
Hrvatski sabor je 8. prosinca 2017. izmijenio Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Procijenio je da mu je bolje ići na izbore za vijeće, nego da ondje izgubi većinu. Moglo bi se reći da smo izigrani i da novi zakon štiti načelnika: mi smo iskreno željeli usvojiti proračun, ali nismo dobili priliku za to', nadovezuje se Ante Karin iz Nezavisne liste mladih.

'Da, planirali smo intervenirati u 30 do 40 posto proračuna i preusmjeriti novac na vrtić u mjestu Neorić te nogostupe u Muću, koji danas gotovo ni ne postoje. Ostalo bismo izglasali', dodaje Karin.

Rat s oporbom

  • +25
Ministar Lovro Kuščević najavio je kako će se ove godine održati prijevremeni izbori u Muću Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Filip Stupalo, inače, u Muću vlada već punih šesnaest godina - najprije kao član HSS-a, a potom kao nezavisni načelnik. Prije nekoliko godina ujedinjena oporba protiv njega je podnijela kaznenu prijavu zbog navodnih malverzacija i po posljednjim informacijama potvrđena je optužnica za zloupotrebu položaja i ovlasti te krivotvorenje isprava - odnosno za plaćanje neobavljenih radova na prometnicama vrijednih 470 tisuća kuna. On i dalje tvrdi da se radi o 'blefovima i neuspješnom bušenju od strane oporbe'.

Od Ministarstva uprave zatražili smo da protumači situaciju u Muću i objasni po kojoj osnovi će se raspisati izvanredni izbori - za Općinsko vijeće, mjesto načelnika ili za oboje - no do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.