TALIJANSKI DONJI DOM

Letta prošao glasovanje o povjerenju

11.12.2013 u 20:32

Bionic
Reading

Talijanski premijer Enrico Letta prošao je u srijedu glasovanje o povjerenju u donjem domu talijanskog parlamenta nakon što je od zastupnika zatražio da podrže njegovu vladu kako Italija ne bi riskirala kaos

Otvarajući raspravu prije trećeg glasovanja o povjerenju od listopada Letta je rekao da je Italija izbjegavala reforme 20 godina i više ih ne može odgađati.

"Učinit ću sve što mogu. Neću popustiti onima koji govore da je prevelik kaos te da ne možemo ništa učiniti", rekao je obećavši boriti se protiv sve većeg razočaranja politikom i neprijateljstva spram Europske unije..

Kako je bilo i očekivano, donji dom parlamenta u kojem dominira Lettina Demokratska stranka lijevog centra izglasovao mu je povjerenje a očekuje se da će dobiti i povjerenje gornjeg doma, senata, uz pomoć Novog desnog centra, stranke ministra unutarnjih poslova Angelina Alfana i drugih manjih stranaka centra.

Letta je reka da će idućih 18 mjeseci posvetiti širokom paketu institucionalnih reformi koje imaju za cilj stvoriti stabilni temelj za gospodarski rast koji bi, po njegovim riječima, u 2014. mogao dostići jedan posto a 2015. dva posto.

Letta je zatražio glasovanje o povjerenju kako bi potvrdio svoju većinu nakon što je bivši premijer Silvio Berlusconi, koji je izbačen iz parlamenta zbog porezne prijevare, prekinuo sedam mjeseci dugu suradnju s lijevim centrom povukavši svoju stranku Naprijed Italija iz koalicije.