POZIVA NA DIJALOG

Lesar predložio da se primjena dvojezičnosti u Vukovaru odgodi zakonom

09.07.2015 u 16:28

Bionic
Reading

I dok su u današnjoj raspravi o ćirilici u Vukovaru jedni tražili odgodu postavljanja dvojezičnih natpisa na javne ustanove i institucije u tom gradu, a drugi striktnu primjenu, Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista predložio je kompromisni prijedlog

Naime kako bi se mogao izmijeniti Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, bit će potrebna dvotrećinska većina, za što Lesar ne vidi da će biti moguće ako ne dođe do nekog dijaloga i kompromisa.

'Kada smo u situaciji da moramo zakonodavno regulirati i kada smo svjesni da će primjena te odredbe koju ćemo usvojiti i nadalje izazvati otpore i probleme, onda pokušaj postizanja dvotrećinske većine ovdje u Saboru je više od 50 posto jamstva da će takav dogovor biti postignut i u gradu Vukovaru. Nemojmo samo od njih tražiti da to postignu ako mi ne pokušamo to postići i ovdje u Hrvatskom saboru. Ako to bude tako zakon donesemo, usvojimo, idemo u njegovu primjenu i što onda? Jedni će jedan dan ploče postavljati, a drugi dan drugi razbijati. Što smo time napravili?' zapitao je Lesar.

Stoga je predložio da se zakonom utvrdi odgoda primjene prava na ravnopravnu službenu uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru.

Primjenu zakonskih odredbi, kazao je, nemoguće je odgađati saborskim zaključkom koji je predložio dio oporbenih stranaka.

'Odgodu s točno određenim rokom, kao što to upućuje u svojoj odluci Ustavni sud, može učiniti samo Hrvatski sabor odredbom u zakonu', upozorio je.

Raspuštanje vijeća koja ne primijene prava nacionalnih manjina Lesar smatra rigoroznom mjerom, a predlaže da se, umjesto toga, 'koristi institut višeg nadležnog tijela u dva stupnja'.

Smatra i da bi za prilagođavanje statuta lokalnim predstavničkim tijelima trebalo dati rok od šest, umjesto tri mjeseca.

S obzirom na to da izmjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina ide u dva čitanja, Lesar poziva da se u dijalogu do drugog čitanja razmotre njegovi prijedlozi.

SDSS-ov Milorad Pupovac suglasan je da je 'neophodan dijalog o dinamici realizacije onoga što će predloženi zakon donositi'.

'Važna je dinamika i važan je razgovor oko toga, i važan je razgovor o mjestima pijeteta, i važan je zajednički osjećaj odgovornosti prema mjestima pijeteta i prema stradanju generalno, koji treba posebno razviti u Vukovaru, kao i u svim drugim sredinama', kazao je Pupovac.