NAKON IMENOVANJA

Leko predao Reineru ključ sefa sa saborskim tajnama

  • +27
  • +24

Konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Nakon neuspjelog pokušaja početkom mjeseca parlamentarni zastupnici danas će ponovno sjesti u klupe i pokušati konstituirati Sabor. Ovaj put kandidat za predsjednika Sabora je HDZ-ov Željko Reiner, a trebao bi dobiti potporu zastupnika Domoljubne koalicije, Mosta i Bandićevih zastupnika. Za SDP se govorilo da će biti suzdržani, ali je njihov član Josip Leko rekao da će podržati Reinera

14:58 Nakon konstituirajuće sjednice Josip Leko i formalno je obavio primopredaju ureda predsjednika Sabora sa Željkom Reinerom.

Leko je Reineru predao ključeve sefa u kojem stoje svi povjerljivi dokumenti Sabora.

'Ovo je na neki način simbolično prenošenje dužnosti s jedne osobe na drugu osobu. Želim vam uspjeh u interesu građana i zastupnika, a ja ću pokušati biti konstruktivan', kazao je Leko prilikom primopredaje.

Novi saborski šef Reiner nada se da će s Lekom surađivati kao i dosada.

'Reiner je legitimni predsjednik Sabora i ja mu još jednom čestitam, to je zahtjevan posao, ne samo u fizičkom smislu, nego je vrlo važno i teško proniknuti što je važno', rekao je Leko.

13:33
Mandatno-imunitetno povjerenstvo odmah je prionulo radu te sastavilo izvještaj, nakon kojeg su zastupnici prisegnuli.

12:37
Zastupnici su gotovo jednoglasno izabrali Mandatno-imunitetno povjerenstvo, kojem je na čelu Margareta Mađerić.

Glasanje za MIP 

Glasanje za MIP 

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshoot N1

12:35 Reiner je poželio svim zastupnicima i građanima da ih čuva Bog te završio obraćanje, nakon čega je zaradio pljesak. 'Neka vam je sa srećom', poručio je Leko, predavajući mu stolicu predsjedavajućeg.

12:31 Novi predsjednik Sabora pozvao je na zajedništvo i na konsenzus svih stranaka kako bi građanima bilo bolje. 'Podjele u hrvatskom društvu, pogotovo ideološke prirode, ne smiju biti kočnica razvoju hrvatskog društva', poručio je Reiner, dodavši da ne smijemo nastaviti živjeti 'u prošlosti'.

12:26
Sabor mora biti lučonoša domoljublja, ali i prvi koji će braniti prava građana, pojasnio je Reiner. 'Cilj i obveza je svih nas da Sabor bude mjesto kulture dijaloga', rekao je Reiner, kazavši kako će predložiti da se vrati ime Hrvatski državni Sabor.

12:25
Reiner se zahvalio Leki. 'Svjestan sam da je koji put morao govoriti i ono s čime se ne slaže', rekao je Reiner.

12:22
Željo Reiner obraća se zastupnicima. 'Htio bih se zahvaliti svima koji su glasovali za mene i izabrali me. ali bi zahvalio i onima koji nisu glasali jer njihovo glasovanje pokazuje da Hrvatska nije samo neovisna država, nego demokratska zemlja u kojoj svatko može bez straha izreći svoje mišljenje', rekao je Reiner.

12:17
Željko Reiner novi je predsjednik Sabora. Za njega je glasalo 88 zastupnika, 62 ih je bilo suzdržano i jedan je bio protiv. Suzdržani su bili zastupnici koalicije Hrvatska raste, no ne svi. Naime, Reinera je, kao što je najavio, podržao Josip Leko, ali i zastupnici nacionalnih manjina. Suzdržani su osim koalicije Hrvatska raste bili i zastupnici Hridi, IDS-a, te Stipe Petrina. Protiv je bio Ivan Vilibor Sinčić.

Reiner nije jednoglasno izabran

Reiner nije jednoglasno izabran

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshoot HRT12:14
Reinera je za predsjednika predložilo 79 zastupnika. 'Reiner je diplomirao na Medicinskom fakultetu, gdje je danas profesor. Akademik je i čaln HAZU. sudjelovao je u ratu. Bio zamjenik ministra zdravstva i ministar zdravstva, bio je potpredsjednik Sabora', pojasnio je Karamarko i pozvao sve zastupnike da glasaju za Reinera.

12:13
Da bi Sabor bio konstituiran, uz nazočnost većine, potrebno pristupiti izboru predsjednika Sabora, rekoa je Leko.

12:11
'Voljom građana Sabor je sastavljen od različiti političkih opcija. Za nas zastupnike Hrvatska je ono što nas okuplja i trebalo bi nas okupljati. Očekujem da se u demokratskoj proceduri koriste demokratske vrijednosti', rekao je Leko, i zamolio zastupnike da poštuju dignitet Sabora.

12:09
Nakon pozdrava, Leko podsjeća kako su izbori održani 8. studenog 2015., a da je DIP 15. studenog objavio potpune rezultate.

12:04
Leko je započeo konstituirajuću sjednicu i pozdravlja visoke goste.

12:01 Za mjesto predsjedavajućeg sjeo je Josip Leko, koji će vodit sjednicu do izbora novog predsjednika Sabora.

12:00
U sabornicu su ušli predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i tehnički premijer Zoran Milanović.

11:44 Stjepan Mesić
, bivši predsjednik RH kazao je da očekuje da se Sabor konstituira danas, ali da o Oreškoviću ne može reći ništa jer ga ne poznaje.

11:42 Stipe Petrina
kazao je da će Reinera podržati za predsjednika Sabora, ali da Tihomira Oreškovića kao predsjednika Vlade neće.

11:41 Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida dodao je da ni Reinera ni Oreškovića neće podržati.

11:40  Vladimir Šeks, savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i bivši predsjenik Sabora izrazio je uvjerenje da će Željko Reiner biti izabran za predsjednika Sabora.

11:37
Tihomir Orešković, mandatar, nije želio komentirati tko će sačinjavati buduću Vladu osim da će u njoj biti najbolji ljudi. 'Meni je važno da međunarodna zajednica vidi da je ovo stabilna vlada spremna na reforme', kazao je Orešković.11:34
Bivša premijerka Jadranka Kosor upitana na N1 televiziji  je li SDP odustao od bitkekazala je kako misli da SDP nemaju i da su odustali od svog prijedloga.
'Ne. Mislim da nemaju, odustali su od svog prijedloga. zašto, vrijeme će pokazati. To je dobra odluka. Očito da se Most definitivno priklonio, ne smeta im ni jedno obećanje ni prije ni poslije izbora poput tripartitne vlade, predsjednika Sabora, Vlade.... Što je u neskladu s najavom da će kontrolirati procese - neće kontrolirati procese... Oni u Mostu su nevjerojatnom brzinom sami sebi ulijetali u usta i rezali granu političke vjerodostojnosti. To je jedna upravo nevjerojatna nevjerodostojnost', odgovorila je Kosor..

11:26
Radimir Čačić kazao je da Tihomira Oreškovića "apsolutno podržava kao čovjeka", ali ga kao mandatara neće podržati jer nisu razgovarali.

11:25
HDSSB-ovac Branimir Glavaš kazao je da će na sastanku zastupnika te stranke odlučiti hoće li podržati Reinera za predsjednika Sabora.

11:18
Kao i prvi puta, i na ovu sjednicu Sabora pozvani su visoki dužnosnici, bivši predsjednici Sabora, diplomatski zbog, predstavnici vjerskih zajednica i predstavnici udruga. Među njima je i Tomislav Merčep.

11:09
Most će podržati Željka Reinera za novog predsjednika Sabora, potvrdio je novinarima nakon sastanka čelnik Mosta Božo Petrov. Kazao je kako danas nije bilo riječi o potpredsjednicima Sabora, no da će jedan od potpredsjednika biti član Mosta.

Novinarima nije želio otkriti ide li on u Vladu na mjesto potpredsjednika. Što se tiče ambicija, mislim da je svim ljudima jasno da se Most nije nikada trgao za fotelje. I sada kada smo prepustili mjesto premijera, mislim da je to dovoljni pokazatelj da je nama stalo do promjena, a ne do pozicija. O pozicijama ćemo nakanadno kada se s mandatarom i kada se Most i Domoljubna koalicija usuglase oko ključnih točaka koje se trebaju provesti u iduće četiri godine', rekao je Petrov.

Novinari su ga upitali zašto izbjegava funkciju u Vladi. 'Govorili su mi na početku da izbjegavam uopće parlamentarnu razinu pa su mi govorili da izbjegavam mjesto premijera, sada mi govore da izbjegavam potpredsjednika vlade. Ne izbjegavam apsolutno ništa, nego želim da se prvo definiraju one stvari koje su nam bitne', rekao je Petrov, kojemu je dok je odgovarao na pitanja novinara SDP-ov Ivan Klarin doviknuo: 'Božo, lažeš!'

10:50 
Uoči konstituirajuće sjednice Sabora zajednički sastanak održali su predstavnici Domoljubne koalicije i Mosta.

10:00
SDP-ov izabrani saborski zastupnik Peđa Grbin na Facebooku je napisao da će SDP od danas i službeno biti u oporbi.

"Danas se konstituira novi, osmi saziv Hrvatskoga sabora, što znači da smo od danas i službeno u oporbi", napisao je Grbin na Facebooku.

Dosadašnji HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner jučer je potvrdio da je upravo on kandidat Domoljubne koalicije i Mosta za predsjednika Sabora. 'Očekujem da se, po dobrom običaju koji već neko vrijeme vlada u Saboru, predsjednik Sabora izglasa jednoglasno', izjavio je u nedjelju za Hrvatsku radioteleviziju Reiner.

Podsjetio je Reiner da su i Boris Šprem i Josip Leko izabrani jednoglasno, no to nije bio slučaj kod njihovih prethodnika Luke Bebića, Vladimira Šeksa i Zlatka Tomčića. Hoće li i Reiner uspjeti dobiti jednoglasnu podršku, tek treba vidjeti. Sigurno može računati na podršku Domoljubne koalicije, ali i Mosta, čiji je glasnogovornik Nikola Grmoja jučer potvrdio da će zastupnici Mosta podržati Reinera.

Što se pak tiče SDP-a, Peđa Grbin nakon jučerašnje sjednice Kluba zastupnika nije želio otkriti kako će glasati njihovi zastupnici, no krenule su glasine da će biti suzdržani.

Kasnije je dosadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko (SDP) je rekao i da vodstvo SDP-a nije razgovaralo s njim o tome da opet preuzme funkciju predsjednika Sabora, ali je dodao da je o tome da računaju na njega doznao iz novina. Istaknuo je i da je zadovoljan što nije sudjelovao u pregovorima s Mostom jer smatra da bi trebao biti neutralan.

Leko je uvjeren da će se danas Sabor konstituirati i najavio je da će podržati Željka Reinera. 'On je iskusan političar, obrazovan čovjek. No to ne znači da je vođenje Sabora akademska djelatnost', dodao je Leko.

Iako se spekuliralo da bi i SDP predložio svog kandidata, na sjednici Kluba zastupnika ipak je odlučeno da neće nikoga kandidirati.

U medijima se ovih dana spominjalo i da bi kao kandidat za predsjednika Sabora 'isplivao' predsjednik stranke Hrid Drago Prgomet, no on je to opovrgnuo i najavio da Hrid neće podržati ni HDZ-ova ni eventualnog SDP-ova kandidata.

Podsjetimo, prema Poslovniku, Sabor se konstituira izborom predsjednika. S obzirom da će se pred zastupnicima naći ime samo jednog kandidata, glasanje će se obaviti javno. U slučaju da bude više kandidata, glasalo bi se tajno, osim u slučaju da desetina zastupnika zatraži javno glasanje.

Do izbora predsjednika Sabora sjednicom privremeno predsjeda predsjednik Sabora iz prethodnog saziva, a u slučaju njegove spriječenosti, najstariji nazočni izabrani zastupnik.

Na konstituirajućoj sjednici Sabor bira i Mandatno-imunitetno povjerenstvo, a može birati i potpredsjednike Sabora, tajnika Sabora i tajnika sjednice Sabora te druga radna tijela.

Nakon što bude izabrano, Mandatno-imunitetno povjerenstvo na konstituirajućoj sjednici podnosi izvješće Saboru o provedenim izborima za zastupnike u Sabor i imenima izabranih zastupnika, o podnesenim ostavkama na zastupničku dužnost i dr. Nakon što Sabor prihvati izvješće MIP-a, pred predsjedateljem Sabora zastupnici ili zamjenici zastupnika daju prisegu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!