otporan na cjepiva?

Soj lambda poharao je Peru, brzo se širi Latinskom Amerikom, a stigao je i u Europu. Trebamo li strahovati?

06.07.2021 u 12:06

Bionic
Reading

Uz varijantu delta, još jedan soj koronavirusa izaziva zabrinutost u javnosti, osobito u Južnoj Americi. Američki konzervativni tabloid New York Post piše da 'znanstvenici strahuju da bi soj lambda koji hara Peruom mogao biti otporan na cjepiva'

Soj lambda, odnosno C.37, pojavio se u Peruu još u kolovozu prošle godine i smatra se glavnim razlogom za to što ova južnoamerička zemlja ima najveću smrtnost od koronavirusa u svijetu. Od pojave u Peruu soj lambda proširio se na 30-ak zemalja, uglavnom onih u Latinskoj Americi, ali i u Velikoj Britaniji, državi koja je, prema podacima tamošnje vlade, zabilježila najmanje osam slučajeva.

U Peruu je lambda prisutna u 81 posto novih slučajeva zaraze, a prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, zemlja je to s najvećim postotkom smrtnosti na svijetu. Gotovo 10 posto zaraženih koronavirusom na kraju umre. Na 100.000 stanovnika umre ih 600, što je dvostruko više nego u Mađarskoj na drugom mjestu, prenosi N1.

Čileanski znanstvenici smatraju da je trećina zaraženih lambdom te su upozorili da je moguće da ovaj soj bolje izbjegava cjepivo od ostalih. U radu su upozorili na to da je smrtnost vjerojatno zato velika iako u Čileu provode velik program cijepljenja: 'Uzimajući u obzir to koliko se brzo ova varijanta širi u Peruu, Ekvadoru, Čileu i Argentini, smatramo da lambda ima potencijal postati zabrinjavajući soj.'

Prošlog mjeseca Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je lambdu varijantom koju moraju pratiti. 'Lambda nosi velik broj mutacija koje vode do moguće povećane prenosivosti ili moguće povećane otpornosti na antitijela', poručili su iz WHO-a.

  • +25
Koronavirus u Peruu Izvor: Profimedia / Autor: Diego Ramos / AFP / Profimedia

Prof.dr.sc. Kristian Vlahoviček smiruje loptu, napominjući za 24sata da se još generalno malo zna o ovoj varijanti, no WHO ju je iz kategorije 'variant of concern' prebacio u 'variant of interest', što je 'lakša kategorija'.

'Po svemu sudeći, pokazalo se da se ipak ne širi brzo poput varijante delta', kazao je Vlahoviček, upozoravajući da ćemo sami, dok god se ne cijepimo u dovoljnom broju, neprestano proizvoditi nove varijante virusa.

Lambda ima sedam mutacija na proteinu šiljku, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog potencijalnog bržeg širenja i mogućnosti da izbjegava imunosni odgovor organizma. Budući da je slična delti, a mRNA cjepiva i od te varijante u 90 posto slučajeva štite od teških simptoma i hospitalizacije, znanstvenici se nadaju da je jednako s lambdom, no nije isključena mogućnost pojave otpornije inačice virusa.

Na listi WHO-a sad su četiri varijante koje zabrinjavaju - alfa, beta, gama i delta - te još sedam njih koje treba pratiti - epsilon, zeta, eta, theta, lota, kapa i lambda, piše 24sata.