SUĐENJE U AFERI HYPO

Kulterer: Sanderu nisam predao žutu kovertu na parkiralištu

19.04.2012 u 09:31

Bionic
Reading

U nastavku suđenja za afere Hypo, u kojoj se bivši premijer Ivo Sanader tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova 1994. godine (tada je ministar bio Mate Granić) primio proviziju za sklapanje kredita s Hypo bankom, i to u iznosu od 3,6 milijuna kuna u zamjenu za olakšavanje ulaska banci na tržište u Hrvatskoj, danas je na Županijskom sudu u Zagrebu nastavio svjedočiti bivši šef Uprave te banke Wolfgang Kulterer.

Kulterer je prije mjesec i pol dana započeo svjedočiti, ali je ročište prekinuto jer je u Beču imao 'dramatično važan sastanak'. Novo ročište bilo je zakazano za 7.ožujka, ali se Kulterer na njemu nije pojavio zbog bolesti.

14:20 Suđenje ja za danas završeno i nastavlja se sutra svjedočenjem Davora Vanđelića iz NO INA-e.

14:18 Na pitanje Jadranke Sloković kako su se Laxi kasnije isplaćivale provizije, Kulterer odgovara: 'Donijeli smo odluku da se provizije više neće isplaćivati u gotovini. Naši posrednici su otvarali tvrtke u inozemstvu preko kojih smo im isplaćivali novac'.

14:00
Kulterer je naveo kako je Vidakovića poznavao s početka 90-tih kao otkačenog gitarista koji je kasnije postao posrednik Hypo leasinga

13:58
Sanaderova odvjetnica prepričala je iskaz Drage Vidakovića koji je rekao da ih je vidio na prakiralištu i da je Sanaderu Kulterer dao žutu kuvertu.

'To zanimljivo zvuči, ali to nikako nije moguće', decidiran Kulterer.


13:50
Sloković je Kulterera upitala gdje je zgrada Hypo leasinga i gdje je bio njegov ured 1994. i 1995. godine na što je on odgovorio da mu se ured nalazio u Klagenfurtu u strogom centru grada.

'Zgrada je udaljena od centra grada i centralne poslovnice 15 minuta, nisam siguran u kojoj ulici', kazao je svjedok , a na dodatno pitanje je li ikada tamo na parkiralištu dao Sanaderu novac kazao je da je to nemoguće, jer tamo nikad nije imao ured i nije imao što raditi.


13:46
Sanader i prevoditeljica ponovo su se porječkali zbog prevođenja s njemačkog na hrvatski na što im je Turudić rekao da bi bilo da njih dvoje svoje znanje njemačkog rasprave, ali ne u sudnici.

13:40
Jeste li kao primatelja provizije spominjali Sanadera zanimalo je Sloković. 'Ne, to nije moguće', kazao je Kulterer.

A da li jei Laxa dolazio sam ili u društvu?

'Ne sjećam se, ali mislim da je bio u pratnji neke osobe kad sam mu dao proviziju', rekao je svjedok.


13:34
Sloković je zanimalo je li Franz Hasslinger, referent za kredite, dolazio na sastanke Nadzornog odbora Hypo banke

'On je bio referent za kredite, oni pripremaju dokumentaciju za kredit, to daje kreditnom odboru, ali nije dolazio na sastanke Nadzornog odbora', kazao je.

13:24 Pitanja je počela postavljati Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

13:16
Svjedok navodi da je proviziju za kredit ispaltila je Hypo banka. 'Postoji nekoliko načina na koji se ona obračunava. Moguće je da uz privolu klijenta on bude taj koji plaća proviziju. U ovom slučaju to nije bilo tako jer da je bilo onda bi RH bilo isplaćeno 95 posto odobrenog kredita: Puno je slučajeva u kojima sam ja isplaćivao proviziju', kazao je.

13:14
Vrijede li provizije od dva do pet provizije i u Austriji?, zanimalo je tužiteljstvo 'To se ne može usporediti. U Austriji se provizije puno manje isplaćuju. Ovdje je bila riječ o dolasku u novu zemlju i strukture su bile dosta nepouzdane. Trebalo se osigurati da će se poslovi odvijati kako je dogovoreno. Možda se može usporediti sa Slovenijom i Srbijom gdje su provizije isto bile dva do pet posto', istaknuo je Kulterer.

13:09 
Tužiteljica je zatražila od Kulterera da pogleda isplatinice i priupitavši ga može li reći jesu li na njima potpisi iste osobe na što se usprotivio Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović. Međutim, Turudić je rekao kako postoji grafološko vještačenje te da dopušta odgovor jer se to mora dovesti u vezu s njegovom tvrdnjom da je to bila ista osoba. 'Da, vidim da su to potpisi iste osobe', naveo je Kulterer.

13:00
Na pitanje je li novac od provizije uvijek preuzimala ista osoba, Kulterer kaže da je tome tako.

12:56
Je li vas Sanader pitao tko je Laxa i za koje poslove bi mu trebalo platiti proviziju zanimalo je tužiteljici? 'Sanader je to primio na znanje i znao je da će biti posrednika', kazao je Kulterer

12:50
Za Laxu je Kulterer rekao da mu ga je predstavila hrvatska strana, pa je tužiteljicu zanimalo tko mu ga je predstavio. Ne sjećam se je li Laxa bio na sastanku u MVP-u ili HNB—u i tko mi ga je 1994. godine u kolovozu predstavio.

12:45 Nakon pauze suđenje je nastavaljeno ispitivanjem Kulterera

11:38
Određena je pauza do 12:45 kada se nastavlja Kultererovo svjedočenje dok će svjedočenje Damira Vanđelića iz Ine biti prebačeno za jedan drugi dan.

11:30
Upitan tko je bio s njim prilikom isplata u Grazu Kulterer navodi da je novac je isplaćen u jednom hotelu.' Koliko se sjećam prilikom isplate bili smo Kurt Makula i ja', Znam da vam može zvučati neuobičajeno da predsjednik uprave isplaćuje proviziju, ali s obzirom na veličinu i važnost tog posla isplatu smo digli na razinu uprave', kazao je Kulterer.

11:26
Tužiteljica Kultereru predočava četiri isplatnice iz banke na kojima je njegov potpis i navodi da na svakoj piše da je novac predan u njegovoj nazočnosti. Kulterer kaže da se na isplatnicama nalaze njegovi potpisi, ali dodaje da se ne može točno sjetiti primopredaja. 'Jedna predaja provizije bila je u Grazu, a druga u banci. Sigurno sam bio prisutan u banci. Pravilo je u takvim predajama bilo da se odvijaju u četiri oka', ističe Kulterer. Na Turudićevo pitanje tko je primio proviziju, Kulterer kaže da je to mogao biti samo Laxa.

11:15 Tužiteljica navodi da u bilješci piše da će Laxa fungirati kao primatelj i pitaga što to znači što to znači?
'Laxa je bio posrednik i lobist. On je fungirao kao posrednik, a ja kao predsjednik uprave banke. Uobičajena provizija je u takvim poslovima iznosila je između dva i pet posto. U prvim godinama nakon raspada Jugoslavije bilo je uobičajeno isplatiti proviziju u gotovini', pojasnio je svjedok.

11:07
Upitan tko je dogovorio proviziju i zašto u bilješci piše da je sa Sanaderom dogovorio proviziju svjedok odgovara da su proviziju dogovarali on i Eugen Laxa. 'Zašto u bilješkama koje imam piše da sam ja ne znam jer je bilješke radio Guenter Striedinger.Proviziju sam dogovorio s Laxom u kafiću na Zrinjevcu i o tome obavijestio Sanadera', naveo je Kulterer.

10:53
Obzirom da je Kulterer aranžman opisao kao pozitivnu klimu sudac je upitao kada je prestao puhati 'pozitivni vjetar na što mu je Kulterer odgovorio da je pozitivna klima bila sve do 2006. godine do kada je on bio u banci, a misli da je tako i danas.

10:48
Na pitanje kada je obećanje o povlaštenom položaju trebalo prestati Kulterer navodi da to nije shvatio kao obećanje nego kao osiguranje da će banka biti pozvana na sve javne natječaje. 'Od političara ne možete imati obećanja jer nisu vječni', kazao je.

10:33
Vidno ljutit i nezadovoljan prijevodima sudskog tumača Turudić je upozorava da postoji veliki nesrazmjer između duljine svjedokovih odgovora i njenih prijevoda. Prigovor na prijevode upućuje i Sanader koji širi ruke na što ga Turudić upozorava da se tako ne može ponašati na sudu.

10:31
Kulterer navodi da se Sanaderom susretao nekoliko puta godišnje kada je postao premijer. Upitan je li to uobičajena poslovna praksa da se šef banke susreće s premijerom svjedok odgovara kako se susretao i sa premijerima Slovenije, i Srbije te da je sa Sanaderom razgovarao o gospodarska situaciji u Hrvatskoj, ulasku o u EU, politici HNB-a i slično.

10:19
Turudić pita svjedoka je li rekao da će ponuda Hypo banka biti prihvaćena ukoliko i druge banke budu imale iste ponude na što Kulterer odgovara pozitivno

10:15
Sanader prigovara prijevodu i kaže da svjedok nikad nije rekao da bi ponuda Hypo banke bila prihvaćena u slučaju iste ponude banaka.

10:10
Tužiteljstvo je Kultereru predočilo zapisnik sa sastanka u kojem piše da je u četiri oka razgovarao sa Sanaderom te da mu je on rekao da će Hypo imati povlašteni položaj ukoliko ponude drugih banaka budu identične. Pozvan da pojasni što to znači imati povlašteni položaj odgovara da je to protusuluga za ustupak koji su učinili oko konzorcijske naknade od 250 tisuća šilinga odnosno da bi u slučaju davanje iste ponude više banaka Hypo dobio posao.

9:56
Upitan sjeća li se kako je izgledala ponuda za kredit svjedok odgovara kako se ne može sjetiti kako je ponuda izgledala, ali zna da su u konačnici detalje dogovarali s Hrvatskom nacionalnom bankom.

9:52
Tužiteljica Tamara Laptoš upitala je svjedoka je li sa Sanaderom jedini sastanak bio u studenom i prosincu 1994. godine?
'Bila su ta dva sastanka, ali ih je poslije sigurno bilo još. Ne mogu sjetiti koliko', kazao je Kulterer.

9:43 Sudac Ivan Turudić nezadovoljan je kako sudski tumač prevodi Kultereru jer on ne odgovara ni na banalna pitanja

9:30
Suđenje počelo