promjena mišljenja

Kujundžić danas pokapa projekt na Srebrnjaku koji je 2017. hvalio

16.01.2020 u 08:20

Bionic
Reading

'Centar za translacijsku medicinu u maloj bolnici koja je do jučer bila specijalizirana bolnica promašen je projekt', izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić na račun europskog projekta koji je Europska komisija odobrila Dječjoj bolnici Srebrnjak

Ponavlja da je intervenirao u Europskoj komisiji da preusmjere odobrenih 60 milijuna eura na drugi projekt te da i dalje smatra da se to može. A prije nepune tri godine ministar je istom tom projektu dao punu podršku i suglasnost.

‘Ne mijenjam mišljenje’ U pismu podrške projektu Stručnog centru za translacijsku medicinu (Centre of competence for translational Medicine – CCTM), koje je ministar Kujundžić poslao Srebrnjaku u travnju 2017. godine, izrazio je uvjerenje da će provedba CCTM-a “značajno doprinijeti kvaliteti i učinkovitosti zdravstvenog sustava” i da se taj projekt uklapa u nacionalnu strategiju zdravstvene zaštite djece. Međutim, samo se naizgled čini da je riječ o dva različita mišljenja', kazao je Kujundžić, piše Večernji list.

'Ja sam čovjek koji ne mijenja svoja mišljenja', kazao je zamoljen da objasni zašto sada o projektu kojem je dao punu podršku i suglasnost govori kao o promašenom.

'Činio sam sve na svim tijelima da dokažem ono što sam mislio tada i što mislim sada, da mala bolnica ne može biti translacijski centar jer svuda je u svijetu translacijski centar uz velike bolnice. To sam u više navrata rekao i Nogalu i Ministarstvu regionalnog razvoja: izvrstan projekt, ali bi trebao biti ili uz Rebro ili u Blatu.

A onda kad je rečeno da administrativno to ne može biti, imao sam dvije mogućnosti: ili odbaciti projekt vrijedan 60 milijuna eura koji je hrvatska bolnica dobila ili pristati na neusporedivo lošiji model, da centar takvih razmjera bude uz malu bolnicu. Zamislite da ministar zdravstva odbije suglasnost i zaustavlja takvu investiciju, to bi bilo strašno! I zato sam dao ovu formalnu podršku projektu. Birao sam od dva zla manje', objašnjava ministar Kujundžić.

Smijenjeni ravnatelj Srebrnjaka Boro Nogalo, pak, podsjeća da je ta mala dječja bolnica jedina u Hrvatskoj aplicirala za najveći znanstveno-istraživački projekt, da su ih strogi recenzenti izvrsno ocijenili i da bi Hrvatska trebala biti ponosna na smart digitaliziranu bolnicu kojom će Srebrnjak postati.

'Ovakav stav ministra tumačim kao bahato djelovanje s figom u džepu. Jedno govori, a drugo radi. Zašto se i Blato ne gradi iz europskog novca? Svi bi projekti trebali ići iz europskih fondova. No tada su potpuno transparentni, a tu nitko ne može provući vlastiti interes. Projekt je translacijskog centra takav, iskače iz uobičajenog modusa operandi u Hrvatskoj i nikome ne koristi osim djeci i općem dobru', ustvrdio je Nogalo.