MEDITERAN U OPASNOSTI

Kuda će nafta kad napusti Meksički zaljev?

19.05.2010 u 13:17

Bionic
Reading

Četvrtak, 20. svibnja označit će punih mjesec dana otkako iz 1.500 metara duboke bušotine u Meksičkom zaljevu istječe sirova nafta. Taj se ekološki incident vrlo brzo pretvorio u katastrofu širih razmjera, koji mnogi već sada uspoređuju s istjecanjem nafte iz nasukanog tankera Exxon Valdez kod Aljaske

Gotovo svi američki mediji pišu više-manje samo o prijetnji obali SAD-a, ali malo tko postavlja pitanje što će se dogoditi ako nafta napusti Meksički zaljev, odnosno u kojem će smjeru krenuti u tom slučaju.

Robert Weisberg, oceanograf na floridskom sveučilištu, ističe da bi zbog tzv. kružne struje unutar Meksičkog zaljeva nafta u dogledno vrijeme mogla doseći Sjevernu Karolinu. Naime, kružna struja u Meksičkom zaljevu izlazi kroz tjesnac između Floride i Kube, gdje prelazi u Golfsku struju. S obzirom na to da Golfska struja na tom mjestu kruži u smjeru kazaljke na satu, za očekivati je da će nafta krenuti u smjeru sjevera, odnosno prema američkoj istočnoj obali.

'U trenutku kad se nafta pojavi između Floride i Kube, treba proći još samo tjedan dana prije nego što dođe do Miamija odnosno Palm Beacha, a tada je potreban još jedan tjedan da ode još sjevernije, čak do Cape Hatterasa', rekao je Weisberg u razgovoru za Reuters.

No zbog velikih neravnina na morskom dnu, koje se u ovom kontekstu mogu shvatiti kao podmorske planine, moguće je da nafta skrene zapadno te da ozbiljno zagadi obale Sjeverne Karoline.

Iako je zbog ogromnog broja faktora koji utječu na istjecanje nafte i njezino globalno kretanje te ljudskih napora da se istjecanje uspori odnosno zaustavi, izuzetno teško prognozirati daljnje kretanje nafte, u najgorem slučaju moguće je da Golfska struja počne nositi naftu u smjeru istoka preko Atlantika, pa tako nije nemoguće da nafta iz BP-jeve bušotine dođe sve do obala Engleske.

Hoće li nafta doći sve do Mediterana, nitko ne može pouzdano reći, ali i ta mogućnost postoji. Kako zasad stvari stoje, nije realno očekivati jače zagađenje Mediterana, ali ne treba smetnuti s uma da su svi svjetski oceani povezani jakim morskim strujama te da bi istjecanje dovoljne količine nafte potencijalno mogla biti opasnost za cijeli svijet, a ne samo za SAD.