BROJKE UPOZORAVAJU

Kriza je došla i u Njemačku!

01.08.2012 u 07:12

Bionic
Reading

Nakon što se dugo vremena činilo da je njemačko gospodarstvo otporno na krizu u eurozoni, najnoviji pokazatelji sugeriraju da pad slijedi i za najmoćniju europsku ekonomiju

Tehnološki div Siemens objavio je da ove godine očekuje znatno manji profit nego što je predviđeno, kao i da su mu narudžbe pale za velikih 23 posto. Veliki proizvođač željeza ThyssenKrupp pak najavljuje da će za dvije tisuće radnika uvesti skraćeno radno vrijeme jer posla nema. Kemijski gigant BASF upozorava da mu je posao pao za 12 posto u drugom kvartalu. Proizvođač automobila Daimler također je doživio pad profita u drugom kvartalu 2012, i to od 16 posto. Ukratko, velika kriza koja već više od dvije godine potresa eurozonu, pa i cijelu Europsku uniju, došla je sada i do Njemačke!

Ekonomske stručnjake to ne iznenađuje jer je bilo samo pitanje vremena kada će se na udaru naći moćna njemačka ekonomija, zbog toga što njezin rast ponajviše ovisi o izvozu, a kako se na brojnim europskim tržištima događa potpuni gospodarski slom, jasno je da Njemačka ima sve manje mjesta na koja može izvoziti svoje proizvode. Zato se do kraja godine očekuje jedva primjetan gospodarski rast od tek 0,3 posto.

Komentatori njemačkih medija uopće nisu iznenađeni takvim podacima, osim što su neki od njih očekivali da kriza brže dođe do Njemačke. Čak se staloženim komentarom oglasio i utjecajni tabloid Das Bild, koji se dosad isticao huškanjem protiv navodno lijenih južnjaka, dok sada piše sljedeće: 'Jasno je da ne postoji otok blagostanja u moru eurokrize. Ako se naši susjedi utapaju, to znači da će voda dođi do grla i Njemačkoj. No, mi ne možemo računati na to da nas netko spasi!' Bild zaključuje da je dolazak krize u Njemačku 'neugodna i gorka istina', ali da su oni koji su mislili da se to neće dogoditi 'zapravo zatvarali oči pred realnošću'.

Ljevičarski Die Tageszeitung pak piše da je 'dobro što je došla kriza jer će to konačno prisiliti Berlin da napusti svoje fantazije' kada je riječ o spašavanju eura, no možda je sve to 'ipak došlo prekasno da probudi Njemačku iz letargije'. Financial Times Deutschland pak kaže sljedeće: 'Sve dok se eurozona ne raspadne i dok europska ekonomija ne doživi potpuni krah, njemačke kompanije imaju dobru šansu izbjeći propast.' No, sudeći po najnovijoj panici u Španjolskoj, stalnim problemima Grčke, opasnostima u Italiji, sve slabijem položaju Francuske i, uostalom, polaganom dolasku krize u Njemačku, tko može garantirati da se eurozona neće raspasti i da Europa neće doživjeti krah?