novi vjetrovi

Pobjednici crnogorskih izbora dogovorili program nove vlade: Neće biti povlačenja priznanja Kosova

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 09.09.2020 15:20
  • Objavljeno 09.09.2020 u 14:13
Dritan Abazović, Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić

Dritan Abazović, Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić

Izvor: AFP/Profimedia/Screenshot / Autor: SAVO PRELEVIC, Montaža: Neven Bučević/tportal

Šefovi koalicija 'Za budućnost Crne Gore', 'Mir je naša nacija' i 'Crno na bijelo', Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović potpisali su, kao što se najavljivalo, sporazum kojim su se, između ostalog, obvezali da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative ili postupke izmjene državne zastave, grba i himne, ali ni povući priznanje Kosova

Na zajedničkoj konferenciji za novinare lidera opozicije koji bi trebali formirati novu vladu, jedan od njih, Zdravko Krivokapić, rekao je da je potpisivanje znak da su krenuli putom koji neće biti promijenjen 'kao što spinaju'.

U sporazumu se dodaje da neće biti revanšizma po političkoj ili bilo kojoj osnovi, zatim da će nova vlast donositi sve zakone u skladu s europskim standardima, s ciljem da se što prije ostvare integracije pod okriljem EU-a.

Nova demokratska vlast će omogućiti sudjelovanje u vlasti manjinskim strankama, bez obzira imaju li parlamentarni status ili ne, potpisano je.

Dogovorili su se da će 'nova demokratska vlast u Crnoj Gori odgovorno provoditi sve međunarodne obaveze, jačati i unapređivati suradnju s NATO-om', da će ubrzano i posvećeno realizirati sve reforme u vezi s eurointegracijama te da će izvršiti depolitizaciju ključnih institucija vlasti zbog sigurnosti beskompromisne borbe protiv korupcije i kriminala, javlja N1.

'Ako nas uhvatite u korupciji, prijavite nas', rekao je Krivokapić nakon potpisivanja. Abazović je kazao da će buduća vlada imati podršku međunarodne zajednice.

Krivokapić je govorio i o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

'Poštujući europske standarde, to ćemo napraviti i za ovaj zakon koji decidirano ne stoji u sporazumu, ali mislim da je potpuno jasno da nitko nema ništa protiv da bude donesen, jedino je problem što ovaj sada ugrožava imovinu. Onaj tko ugrožava imovinu i ne omogućava najznačajnije pravo slobode pokazao je što to znači', kazao je Krivokapić.

Slavlje nakon uspjeha prosrpske koalicije na izborima u Crnoj Gori

Izvor: EPA / Autor: BORIS PEJOVIC

Bečić je rekao da sporazum sam po sebi govori više od bilo koje njihove rečenice. 'Povijesni rezultat pratila je i naša povijesna izjava produbljena ovim povijesnim sporazumom. Sporazum je najbolji odgovor na sve pokušaja podmetanja, manipulacija, stvaranja tenzija i podjela. On je potvrda da će nova demokratska vlast biti proeuropska, prozapadna, procrnogorska, prograđanska. Spremna da služi Crnoj Gori i njenim građanima. Nema promjene, već samo jačanja vanjskopolitičkog puta Crne Gore', istaknuo je Bečić.

Abazović je kazao da zemlju čekaju veliki ekonomski i socijalni izazovi, nagomilani problemi, prazna blagajna, borba protiv korupcije i kriminala. 'Buduća vlada ima zadatak da se najviše posveti tim pitanjima. Ovim umire svaka manipulacija DPS-a, svaki pokušaj analitičara, manipulacija. Odlučni smo provesti pomirenje i bavimo se pitanjima koja najviše opterećuju građane Crne Gore', kazao je Abazović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!