PODIJELJENA ZEMLJA

[VIDEO] Održan veliki skup za obranu građanske i europske Crne Gore nakon što je na izborima pobijedila prosrpska opcija

06.09.2020 u 20:26

Bionic
Reading

Veliki broj crnogorskih građana, procjene su oko 50 tisuća, okupio se na Trgu nezavisnosti u Podgorici, kako su organizatori naveli patriotskom skupu za obranu građanske i europske Crne Gore. Službeno se ne zna tko je organizator no mediji pišu da je riječ o simpatizerima Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića koji su prvi put izgubili vlast nakon 30 godina. Najveća snaga buduće vlasti je prosrpska koalicijom 'Za budućnost Crne Gore' koju podržava i Srpska pravoslavna crkva.

Tijekom dana dugačke kolone automobila kretale su se prama Podgorici. Skup se održava na Trgu nezavisnosti u Podgorici, organiziraju ga, kako su naveli, crnogorske patriotske organizacije. Na skup nije bilo političkih govora. Okupljeni su mahali crnogorskim zastavama i skandirali "'Ne damo državu'.

Jedan od okupljenih je za Vijesti.me izjavio da ih je okupila jedina partija - Crna Gora. On je kazao da ne može biti niti crnih ptica, niti Srebrenica, aludirajući na poruke koje su simpatizeri prosrpskog bloka stranaka slali Bošnjacima koji žive u mjestu Pljevlja. Kazao je i da se Crna Gora zasitila "četničke slobode".

Oglasio se i crnogorski premijer Duško Marković (DPS) koji je na Twitteru podržao skup riječima "Da je vječna Crna Gora".

Uvod u okupljanje Crnogoraca u Podgorici, koji se protive novoj većini koju predvodi prosrpska koalicija "Za budućnost Crne Gore", bilo je okupljanje u četvrtak na Cetinju, gdje su tisuće prosvjednika s crnogorskim zastavama prošetale ulicama crnogorske prijestolnice.

Prosvjed na Trgu pobjede u Podgorici 6. rujna 2020. Izvor: tportal.hr / Autor: Pobjeda

Inače, u Crnoj Gori na snazi je zabrana okupljanja zbog epidemije koronavirusa. U toj zemlji u tjednu nakon izbora tri puta su zabilježeni dnevni rekordi po broju oboljelih.

Crna Gora u posljednjem tjednu svakodnevno bilježi više od 100 novozaraženih koronavirusom i ponovno je, prema podacima koje je prikupila agencija MINA, država s najvećim brojem aktivnih slučajave na 100 tisuća stanovnika u regiji.

S danas potvrđenim 131 novozaraženim, ukupan broj aktivnih slučajeva Covida-19 u Crnoj Gori iznosi 1214, što je na 100 tisuća stanovnika 193. Od koronavirusa u toj zemlji od sredine lipnja umrlo je 99 osoba, a od početka pandemije ukupno 108.

Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića prošle je nedjelje prvi put nakon 30 godina poražena na izborima, a većinu u crnogorskom parlamentu osvojila je prosrpska koalicija „Za budućnost Crne Gore“, zajedno s dvije građanske koalicije, „Mir je naš nacija“ Alekse Bečića i „Crno na bijelo“ Dritana Abazovića.