PRESUDA U RIJECI

Krijumčarima kokaina 13 godina zatvora

16.04.2009 u 16:14

Bionic
Reading

Na Županijskome sudu u Rijeci danas su nepravomoćno osuđeni Veselin Tomić na devet godina zatvora i Dragan Jokić na četiri godine zatvora zbog krijumčarenja 41 kilograma kokaina na brodu 2006. godine

RIJEKA - Predsjednica sudskog vijeća Đurđa Jovanić rekla je izričući presudu da je potvrđena optužnica po kojoj je srbijanski državljanin Veselin Tomić nabavio 41 kilogram kokaina u Brazilu, a tu je drogu ukrcao na brod u lukama Manausu i Rio de Janeiru. Na brodu ju je predao hrvatskom državljaninu Draganu Jokiću, koji ju je sakrio u svoju kabinu. Dogovorena Jokićeva naknada za prenošenje droge bila je 4000 američkih dolara po kilogramu.

Jokić je otišao s broda pošto mu je istekao ugovor, a torbu s drogom predao je na čuvanje jednom članu posade koji ju je otvorio i u dogovoru sa zapovjednikom broda snimio njezin sadržaj. Kada su vidjeli o čemu je riječ, kokain su bacili u Amazonu kako ne bi imali problema s policijom kad stignu u luku. Posada je nakon toga prijavila taj slučaj.

Jokić je uhićen u listopadu 2006. te je nakon istrage pušten da se brani sa slobode, a Veselin Tomić priveden je u prosincu te godine na graničnome prijelazu Bajakovu i od tada je u pritvoru u Rijeci.

Otegotne okolnosti Tomiću i Jokiću su te što su već osuđivani zbog kažnjivih djela, a zajednička otegotna okolnost pri procjeni kazne im je namjera da organizirano prokrijumčare veliku količinu droge radi zarade. Olakotna okolnost Tomiću su obiteljske prilike.

Tomić ostaje u pritvoru, a Jokić nije bio na današnjem izricanju presude.