sarajevska cesta

Kreću radovi na megaprojektu novog ulaza u Zagreb, evo tko je dobio posao

28.05.2024 u 11:09

Bionic
Reading

GIP Pionir odabran je za izvođača rekonstrukciju dijela Sarajevske ceste koja će postati avenija, a ujedno i novi južni ulaz u metropolu. Naime, kako je objavljeno u Elektroničkom oglasniku javne nabave (EOJN) s GIP Pionirom, koji je radio žičaru Sljeme, potpisan je ugovor prošloga tjedna, a nakon uvođenja u posao, što bi moglo biti ovoga ljeta, imat će godinu dana da isti i obave

Spomenuta građevinska tvrtka jedina se javila za posao procijenjen na 14 milijuna eura bez PDV-a, a ponudila je 12,45 milijuna eura bez PDV-a.

Riječ je o radovima na prvoj etapi na dva kilometra dugom potezu.

Nova prometnica na dijelovima će biti široka i 40 metara, a imat će po tri prometna traka u svakom smjeru, zeleni pojas za tramvajsku prugu s dva kolosijeka u sredini te pješačke i biciklističke staze na obodima.

Izgradnja pruge u dužini od 2,25 kilometara nije predmet ove nabave već druge koja je u tijeku s rokom za dostavu ponuda do 7. lipnja. Planirani zahvat obuhvaća izgradnju tramvajske pruge od Avenije Dubrovnik do Ranžirnog kolodvora, s četiri tramvajska stajališta te okretištem i objektom ZET-a na jugu kod Ranžirnog kolodvora.

Također, za potrebe moguće buduće izgradnje dionice tramvajske pruge u Vatikanskoj ulici, projektom su predviđene skretnice u zoni križanja s Vatikanskom ulicom.

Na tračnicama bi ako sve bude u rokovima od 2026. bi trebala voziti produžena linija 8 koja trenutno povezuje Mihaljevac i Zapruđe.