vatikanska ulica

Nakon desetljeća čekanja veliki zagrebački prometni projekt konačno 'oživio'

08.03.2024 u 12:35

Bionic
Reading

Gotovo tri mjeseca od zaprimljenih ponuda Grad Zagreb konačno je odabrao tko će napraviti idejni projekt za 1. etapu (samo jedan kolnik) i konačnu izgradnju (dva kolnika) produžene Vatikanske ulice od raskrižja s Ulicom Savezne Republike Njemačke do raskrižja s Avenijom Većeslava Holjevca

Posao procijenjen na 50.000 eura dobio je IGH, čija je ponuda (28.100 eura bez PDV-a) bila najpovoljnija od pristiglih (Bomega Projects - 29.500, Trasa Adria - 32.800 eura).

Ako ne bude žalbi na odluku nakon što bude uveden u posao, IGH će imati tri mjeseca za njegovo obavljanje.

Riječ je o projektu koji je desetljećima u planu, ali do danas nije realiziran. Koridor širine od 70 do 82 metra kategoriziran je kao gradska avenija, a unutar njega planiran je i prolazak pruge.

Kako stoji u dokumentaciji, 'na temelju idejnog projekta ishodit će se lokacijska dozvola za prvu etapu i za konačnicu izgradnje nove prometnice, za što već postoji idejni projekt iz 2019. s nacrtima'. Zbog čega je Grad odlučio ići na novi idejni projekt ako već postoji jedan iz 2019., u dokumentaciji nije navedeno.

No IGH će ga moći koristiti prilikom izrade novog kako bi se izrada ubrzala, kao i za ishođenje lokacijske dozvole, stoji u dokumentaciji natječaja.

Jednom kada sve bude završeno, taj dio Vatikanske trebao bi, uz dva odvojena kolnika s po dva prometna traka za svaki smjer minimalne širine 3,25 metara, imati i nadvišeni pješački nogostup s obje strane, tramvajsku prugu, biciklističke staze i zelenilo.

Sve to zapravo dio je šireg plana koji se nadovezuje na aktualni projekt proširenja Sarajevske, iz koje bi tramvaj skretao u Vatikansku i išao prema zapadu.

No proći će još godine dok se to sve izgradi.