intenzivna nagađanja

Kravata kralja Charlesa uzburkala vode: Što je poručio svom premijeru?

02.12.2023 u 07:58

Bionic
Reading

Britanski kralj Karlo III. izazvao je intenzivna nagađanja na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju u petak, ali ne svojim govorom, nego kravatom za koju se činilo da govori mnogo

Karlo je odabrao kravatu s grčkim motivom samo nekoliko dana nakon što su se britanska i grčka vlada vrlo javno i nediplomatski posvađale oko povratka drevnih grčkih skulptura iz Britanskog muzeja.

Nekoliko je britanskih novinara na društvenim mrežama ukazalo na plavo-bijelu kravatu na Karlovom vratu. Znači li to da je 75-godišnji monarh stao na stranu Atene?

Britanski vladari dužni su biti strogo neutralni.

  • +2
Kraljica Camilla i kralj Charles III. Izvor: Profimedia / Autor: Leon Neal / PA Images / Profimedia

Karlov nastup u Dubaiju posebno je dobro prošao u Ateni, piše Guardian na svom blogu s klimatskog samita.

Novine su dodale da je kravata s grčkim motivom tamo protumačena kao naznaka da je kralj zauzeo stav suprotan premijeru Rishiju Sunaku koji odbija vratiti skulpture otuđene iz Partnenona nazad u Atenu.

Ali stvar bi mogla biti jednostavnija, napominje list. Karlov otac rođen je kao princ Philip od Grčke. Kralj voli provoditi svoje praznike ondje i strastven je ljubitelj svega helenskog.

Nije ovo prvi put da je kraljevska odjeća potaknula glasine.

Godine 2017. kraljica Elizabeta II. pokrenula je nagađanja da je zauzela stav o sporu oko brexita noseći plavi šešir sa žutim cvjetovima koji podsjeća na zastavu EU-a.