NAJAVILA MRAK TARITAŠ

Krajem godine kreće novi val iznajmljivanja državnih stanova

28.08.2013 u 11:29

Bionic
Reading

Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš najavila je da će model najma stanova, za koji vlada veliki interes, biti gotov do kraja godine, prije čega će se utvrditi koliko stanova ima država u svojem portfelju

Nedavno iznajmljivanje 78 stanova u zagrebačkom naselju Sopnica-Jelkovec, za što se prijavilo više od 400 građana, pokazuje da je Hrvatska zrela za najam stanova, no pokretanje toga projekta ne ovisi samo o Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja, rekla je Hini Mrak-Taritaš.

Treba vidjeti koliko stanova ima država, jer je dosta tih stanova opterećeno sudskim sporovima, a u najam također trebaju ići stanovi na tržištu koji se nalaze u portfeljima građevinskih tvrtki ili banaka. Ako je takvih stanova premalo, treba razmisliti o modelu izgradnje stanova za najam, izjavila je Mrak-Taritaš koja će tu problematiku razmotriti s Ministarstvom financija.

Podsjetivši da je Ministarstvo graditeljstva odlučilo iznajmiti 78 stanova u Sopnici-Jelkovec kako ti stanovi ne bi bili državi na teret, napomenula je da u istom naselju Grad Zagreb ima oko 500 stanova koji zjape prazni, pri čemu se za svaki stan mora plaćati pričuva i čuvarska služba.

Budući da o gradskim stanovima odlučuje zagrebačka Gradska uprava, Mrak-Taritaš je napomenula da bi Ministarstvo moglo sjesti s predstavnicima Grada i dogovoriti zajednički ulazak u projekt najma, ali tu treba biti vrlo oprezan i vidjeti koji su uvjeti i načini za provedbu modela.

I dalje ćemo raditi na 'širokoj lepezi stanova', tamo gdje postoji interes bit ćemo spremni graditi stanove po programu POS-a, te nastaviti s programom 'POS plus', a ponudit ćemo i najam stanova po povoljnim cijenama, poručila je Mrak-Taritaš.

Podsjetila je kako država ima Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama, koja se bavi nekretninama u vlasništvu države, a bila je važna za projekt izgradnje POS-ovih stanova.