Meteorološko upozorenje

Kraj vrelog dana u dijelovima Hrvatske završit će munjevito: Moguća jača nevremena s tučom, u sjevernoj Italiji moguć i tornado

08.07.2021 u 12:13

Bionic
Reading

'Nemojte da vas u nastavku dana te naročito kasno večeras iznenade neverini, vrijeme je iznimno sparno', javlja meteo stranica Istramet. Današnji iznimno vruć dan u pojedinim bi dijelovima Hrvatske mogao završiti grmljavinskim nevremenima, moguće lokalno i tučom

DHMZ je za danas upalio crveni alarm zbog visokih temperatura. Na istoku zemlje je crveni alarm zbog maksimalnih temperatura zraka do 37 stupnjeva dok je u ostalim krajevima upaljen narančasti alarm.

Navečer pak, javlja Istramet, i u 'noći na petak postoji umjerena mogućnost izoliranih neverina na moru! To je onaj tip nestabilnosti 'koje nitko ne očekuje', a znaju biti poprilično snažne. Izuzev toga, ljetno vrijeme se nastavlja'.

Portal Meteo Adriatic javlja da će 'termodinamički parametri atmosfere na sjevernom Jadranu večeras biti povoljni za razvoj izraženijeg nevremena'.

Ipak, neodređenost prognoze je značajna i stoga nije moguće sa sigurnošću dati precizniju najavu lokacije, vremena ili vjerojatnosti nastanka olujnog nevremena.

'Mogućnost pojave grmljavinskog nevremena postoji na cijelom sjevernom Jadranu te dijelu srednjeg, no mogućnost izražene konvektivne aktivnosti trebala bi biti ograničena na krajnji sjeverni dio Jadrana te Istru i dio Kvarnera, a gdje je prema termodinamičkim parametrima moguća pojava tuče ili drugih pojava povezanih s izraženim konvektivnim sustavima.

Još veća vjerojatnost nego na Jadranu za olujno nevrijeme, pa i moguću pojavu tornada, bit će nad ravničarskim krajem Italije južno od Alpa, između Milana i Udina. ESTOFEX u tom području prognozira zonu 2 dok se krajnji sjeverni Jadran i Istra prema ESTOFEX-u nalaze u zoni 1.'

  • +7
Vrućina u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL