bivši šef diplomacije

Kovač: HDZ BiH je vrlo jasno osudio postrojavanje četnika u Višegradu

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 14.03.2019 13:11
  • Objavljeno 14.03.2019 u 13:11
Kovač: HDZ BiH je vrlo jasno osudio postrojavanje četnika u Višegradu

Kovač: HDZ BiH je vrlo jasno osudio postrojavanje četnika u Višegradu

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Bivši ministar vanjskih poslova i predsjednik Odbora za vanjsku politiku HDZ-ov Miro Kovač u četvrtak je novinarima komentirao činjenicu da je HDZ BiH u parlamentu odbio osuditi četničko okupljanje u Višegradu pravdajući se proceduralnom greškom, rekavši da je "ključno da je HDZ BiH vrlo jasno osudio postrojavanje četnika u Višegradu“.

„Nisam stručnjak za parlamentarne procedure u BiH, ključno je da je vrlo jasno osuđeno postrojavanje četnika u Višegradu. Važno je da se u BiH u korijenu sasječe svako okupljanje i svaki pokušaj okupljanja koji je baziran na ideologijama ekstremizma, širenja međunacionalne mržnje i nasilja“, poručio je Kovač.

Istaknuo je da je HDZ BiH to osudio te kako je važno da zbog stabilnosti BiH ubuduće takvih pojava i okupljanja nema. Na pitanje zašto to nije prošlo u parlamentu, ponovio je da „nije stručnjak za parlamentarnu proceduru u BiH i da je bitno da je to jasno izrečeno, napisano, poručeno i ubuduće takve stvari treba sasjeći u korijenu“.

U nedjelju se više stotina pripadnika ravnogorskog četničkog pokreta iz BiH i Srbije okupilo u Višegradu kako bi odali počast Draži Mihailoviću, osuđenom ratnom zločincu pod čijim su zapovjedništvom u Drugom svjetskom ratu počinjeni progoni i pokolji tisuća muslimana-Bošnjaka i Hrvata.

"Mihailović je čovjek koji je svoj život posvetio slobodi srpskog naroda, razvoju demokracije i obrani domovine od fašističkih agresora i komunista“, izjavio je tada u Višegradu Dušan Sladojević koji se predstavio kao predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Republike Srpske.

Raspravu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH o okupljanju Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu zatražili su i podržali bošnjački izaslanici, dok su hrvatski i srpski bili protiv uz obrazloženje da predlagatelj nije ispoštovao poslovničke procedure. HDZ BiH potom se oglasio priopćenjem u kojem se ističe da su „hrvatski izaslanici kao i HDZ BiH protiv svih ekstremnih ideologija, kao i svakog oblika mržnje i nasilja“.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!