HDZ IH PROZIVA ZA KOMUNIZAM

Kotromanović neznatno smanjuje broj vojnih kapelana

23.01.2013 u 16:40

Bionic
Reading

Nakon napisa u medijima da se u vojsci ukidaju kapelani, o svemu je na saborskom prijepodnevu progovorio i ministar obrane Ante Kotromanović. Naime, objasnio je da Ministarstvo obrane mora promijeniti pravilnik iz 1997., demantiravši pritom da je zbog toga došao u sukob s Crkvom i Vojnim ordinarijatom

'Mi razgovaramo s našim biskupom već ima nekoliko mjeseci, imamo svaki mjesec operativni sastanak, razgovaramo i gledamo kako ćemo to najbolje riješiti. Pravilnik je iz 1997. i on govori tamo još o zdrugovima, zborovima, korpusima i moramo to promijeniti. Mi ne dovodimo u pitanje ugovor sa Svetom Stolicom nimalo', kazao je Kotromanović.

21. stoljeće navodi da na službenim stranicama Vojnog ordinarijata stoji podatak o 24 kapelanije koje djeluju u Ministarstvu obrane. Ta 24 kapelana imaju 21 pomoćnika, a Ordinarijat ima još 18 zaposlenih u čelništvu, od čega se šest osoba odnosi na Ministarstvo unutarnjih poslova. Za dušobrižništvo vojnika i funkcioniranje Ordinarijata brine se, dakle, 57 osoba. Svi oni primaju plaću od MORH-a. Primjerice, vojni ordinarij Jezerinac ima status i plaću kao general bojnik, što mu osigurava plaću od oko deset tisuća kuna. Još 23 kapelana i načelnika brinu se o djelovanju Ordinarijata i dušobrižništvo u policiji. 'Kada
je Vojni ordinarijat osnovan, imali smo nešto manje od 60.000 vojnika, sada je taj broj tri puta manji. Normalno je da se smanji i broj kapelanija', kazao je neimenovani izvor iz MORH-a za 21. stoljeće.

Potvrdio je da će doći do smanjivanja broja kapelana. 'U južnoj brigadi u Kninu imamo dva kapelana, to je nepotrebno, to smo se složili; dovoljan je jedan. I sam kapelan Božo, moj prijatelj koji je bio dugo i meni kapelan u 4. gardijskoj brigadi, za to je da imamo jednog kapelana, jer dovoljan je jedan. Mi nećemo nikome dati otkaz. Imali smo u Karlovcu nekoliko svećenika koji su imali ugovor o djelu. Mi ćemo smanjiti svega za tri kapelanije u dogovoru s vikarom Mamićem i s biskupom Jezerincom. Što se tiče nas, nema problema, što se tiče njih, nema problema. Imali smo jedan razgovor s nuncijem apostolskim u Ministarstvu obrane prije možda 20-ak dana gdje smo i dogovorili takve sve stvari korak po korak, znači bez lomljenja, bez žurbe', obrazložio je Kotromanović.

No takav odgovor nije se svidio Đakiću budući da mu ministar nije točno naveo koliko će od ukupno 57 svećenika u vojnim kapelanijama dobiti otkaz. 'Već je svima nama jasno kako je kao pritajeni komunistički recidiv kod nekih buknula stara mržnja prema religiji, Crkvi i njezinim stavovima. Nama je dobro poznata stara ljevičarska isključivost i jasno vidimo kamo vozi vaš razum. Aktualnim medijskim polemikama oko spolnog odgoja potakli ste pravu kršćansku kršćanofobiju i izjave mržnje protiv Katoličke crkve. Vjerojatno je i bacanje bombe u predvorje sjemeništa u Splitu povezano s takvim vašim izjavama i odlukama. S pravom se možemo pitati što je sljedeće na redu i jesu li na redu progoni, zatvaranje svećenika, redovnika, biskupa kao što je to bilo poslije '45. recimo. Kome trebaju sve veće podjele u hrvatskom društvu, kome smeta drukčije mišljenje i sloboda izražavanja? Pitam se osobno dolazi li nakon Stepinca Jezerinac?' žestoko je odgovorio Đakić.

Prema pisanju dnevnika 21. stoljeće, vojni ordinarijat godišnje stoji porezne obveznike između 13 i 15 milijuna kuna. Većina toga odlazi na plaće zaposlenih i materijalne troškove. Posebnih pet milijuna kuna izdvaja se za aktivnosti Ordinarijata, poput organiziranja duhovnih vježbi, nabavu krunica, kalendara, posvećivanje objekata i slično.