gostovanje na rtl-u

Kotromanović: Ja mislim da je zbog taštine Putin u stanju napraviti sve pa i upotrijebiti nuklearno oružje

25.03.2022 u 20:05

Bionic
Reading

Vojni analitičar i bivši ministar obrane Ante Kotromanović 30 dana nakon početka rata komentirao je situaciju u Ukrajini

Stanje na ukrajinskom bojištu i dalje je kaotično, bez naznake smirivanja. Zato su ratne pozicije, nakon točno 30 dana invazije, za RTL Danas razjasnili Andrija Jarak i vojni analitičar i bivši ministar obrane Ante Kotromanović.

Na pitanje što Vladimir Putin može još napraviti, koji je njegov as u rukavu Kotromanović je odgovorio:

'Znamo njegove ciljeve. Imali su tri glavna cilja napada. Odmah gore kod Markiva prema Kijevu, to je bio jedan glavni smjer. Drugi preko Harkiva i Sumija. I treći dolje s Krima. Dok su snage kod Donecka trebale biti najbolje vezane. Oni su se trebali spojiti negdje kod rijeke Dnjepar u sredini, odsjeći glavne snage ukrajinske vojske i na taj način završiti rat.

Putin je to očito sve to mislio završiti i 9. svibnja napraviti jedan veliki mimohod, kako on to radi svake godine i proglasiti pobjedu. E sad, što on može napraviti u ovih 30 dana? Mi sada vidimo što je ruska vojska u stanju učiniti u ovih 30 dana. Oni su ostvarili određeni uspjeh. Nisu ostvarili sve svoje ciljeve, ali imaju uspjeh. Ja nisam sklon podcjenjivanju njihovog umijeća ratovanja.

  • +29
Ukrajina u slikama 25.03.2022. Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Ono, što po meni, treba brinuti cijeli svijet je što je taj čovjek u stanju napraviti zbog njegove taštine, zbog uloge Crvene armije u zadnjih 50-60 godina. Zbog stigme o ruskoj snazi. Koje on to poteze zbog toga on može povući? Ja mislim da bi mi trebali biti jako zabrinuti. Ja mislim da je on u stanju napraviti sve pa i upotrijebiti nuklearno oružje zbog taktičkog karaktera', rekao je Kotromanović.

Padom Mariupolja ruska armija Rusija će uspjeti povezati Krim s istočnim regijama u kojima živi većina Rusa. Mariupolj je vrlo bitan za ukrajinsku vojsku zato jer su oni vezali puno snaga. Oni su zaustavili neprijateljske vojnike ispred Mariupolja i gradovima iza su dali vremena da se mobiliziraju, da srede obranu, dodao je Kotromanović.

Cijeli razgovor s nekadašnjim ministrom Kotromanovićem možete pročitati na ovom linku.