PRAZNA VELEPOSLANIČKA MJESTA

Kosor upozorava Josipovića da ne odugovlači s imenovanjima

15.08.2011 u 15:13

Bionic
Reading

Mi smo prije više od mjesec dana, kako to i zakon nalaže, uputili predsjedniku RH prijedloge i dakako iznenađena sam činjenicom kako to predsjednik SDP-a interpretira, rekla je Kosor

Od svih dosadašnjih premijera Jadranka Kosor prva je koja je posjetila Svetište Majke Božje na Trsatu na blagdan Velike Gospe.

'To mi je velika čast i veliko zadovoljstvo. Kao vjernica i kao predsjednica Vlade u ime svih članova Vlade došla sam na ovaj naš veliki blagdan pokloniti se Majci Božjoj koja je, kako je rečeno u propovijedi, i putokaz i utjeha', kazala je danas na Trsatu premijerka Kosor. Dodala je kako je u svim našim marijanskim svetištima posebna atmosfera, zbog čega će se ispunjena vratiti na posao. Na upit o mogućem sastanku Vlade povodom krize u Europi, svijetu, pa i u Hrvatskoj, premijerka je kazala kako nakon kratkog prošlotjednog predaha, već od sutra kreću radno i 'plove punim jedrima'. Komentirala je i jučerašnju, kako je kazala, sada već otvorenu temu oko izbora veleposlanika.

'Mi smo prije više od mjesec dana, kako to i zakon nalaže, uputili predsjedniku RH prijedloge i dakako iznenađena sam činjenicom kako to predsjednik SDP-a interpretira. Naime, imenovanje veleposlanika mora se odvijati prema zakonima RH, a ne kako se kome svidi, i bilo bi potpuno pogrešno čekati i odugovlačiti s imenovanjima. Sve je već pripremljeno i mi čekamo odgovor predsjednika RH. Svako odugovlačenje tumačili bi kao politiziranje. Nekim su veleposlanicima istekli mandati, a tada se pokreće procedura, ili su otišli na druge poslove kao bivša veleposlanica u SAD-u. Ne bi bilo dobro da ta mjesta čekaju, da su prazna, radi se o prijateljskim zemljama, saveznicama, prema tome Hrvatska tamo mora imati svoje veleposlanike. Predlažem da se što prije dogovorimo, u tom smislu već sutra ujutro uputit ću pismo predsjedniku RH i predložiti da se nađemo i dogovorimo. Prošlo je vrijeme kada se moglo dogovarati da se nešto čeka ili trguje, to apsolutno ne dolazi u obzir, a bilo bi loše tumačiti izjave koje smo jučer čuli, da treba pričekati do izbora. To bi značilo da oni koji predlažu, ako bi pobijedili na izborima, misle dovesti svoje, a to bi bilo pogrešno. Trebaju doći ljudi koji su karijerni, diplomati profesionalci koji će na najbolji način zastupati zemlju', kazala je Kosor.

Na pitanje da komentira hodočasničku misu koja ove godine prvi put nije bila politički obojana, premijerka je kazala kako je uživala i poželjela ponovno doći na Trsat. Kazala je i kako nije razgovarala s kardinalom Bozanićem vezano uz slučaj Dajla.