NOVI PRAVILNIK HV-A

Kosa na zatiljku do tri cm, na tjemenu do pet cm

31.07.2009 u 08:55

Bionic
Reading

Prvi put u Hrvatskoj javno je objavljen pravilnik o ponašanju u miru i ratu pripadnika Oružanih snaga HV-a. Pravilnik objavljen u Narodnim novinama propisuje kada vojnik treba ustajati, koliko mu duga smije biti brada ili kosa, kakvu frizuru trebaju imati vojnikinje...

Budući da opstanak jedne vojske u miru ovisi o preciznim zapovijedima, Pravilnikom su do najsitnijih detalja propisani organizacija rada, prava i obveze te izgled i ponašanje vojnika.

Vojnik koji boravi u vojarni radnim danom ustaje u šest sati, a neradnim danom i blagdanom u osam sati. Zatim obavlja osobnu higijenu. Pritom u ogledalu mora utvrditi je li mu kosa uredna i je li mu sa strane i na zatiljku dužine do tri centimetra, a na tjemenu do pet centimetara. Ako ima zaliske, oni mogu biti dugački najviše do sredine uha. Važna je i procjena dužine brade koja ne smije biti duža od pola centimetra. To ne vrijedi za pripadnike gardijskih postrojbi i specijalnih postrojbi kojima je nošenje brade strogo zabranjeno.

Suprotno im može odobriti samo vojni liječnik ili zapovjednik. Izgled brkova također je strogo propisan: ne smiju prelaziti donju usnicu i biti spojeni sa zaliscima te ne smiju biti duži od crte gdje se spajaju gornja i donja usnica. Vojnikinjama kosa također mora biti uredna i ne smije prelaziti donji dio ovratnika. Ako imaju dugu kosu, mora biti počešljana tako da ne prelazi gornji dio ovratnika.

Bojenje kose, brade ili brkova je dopušteno, ali samo u boji koja je njihova prirodna boja. Bilo kakvo urezivanje likova u kosu zabranjeno je. Također je zabranjeno nošenje nakita i tetovaža na licu i tetoviranje na vidljivu dijelu tijela.

Kad je riječ o nakitu, vojnici smiju nositi jedino sat, remen, prstenje i naušnice. No oni moraju biti u prikladnim bojama i veličini. Nošenje naočala s dioptrijom i medicinskih sunčanih naočala dopušteno je, uz ograničenje da je nošenje svih vrsta sunčanih naočala zabranjeno na postrojavanju i vojnim svečanostima.

Dizanju zastave u radne dane moraju prisustvovati svi pripadnici postrojbi do razine brigade. Prije pozdrava zastave zapovjednici obavljaju pregled urednosti te oružja i opreme koju će taj dan koristiti. U taj jutarnji raspored treba uvrstiti i tjelovježbu. Da bi održale potrebnu tjelesnu spremnost, vojne osobe moraju najmanje tri puta tjedno vježbati, i to ne manje od 90 minuta. Naporan radni dan završava spuštanjem zastave, večerom i odlaskom na spavanje najkasnije u 22 sata.

Vojnici oružje mogu nositi i koristiti na obuci te tijekom obavljanja stražarske službe i borbenih zadaća. No strogo im je zabranjeno iznošenje oružja iz vojnih objekata te nošenje u zatvorenim prostorijama ako nije drukčije zapovjeđeno.

Sloboda vjeroispovijesti jamči se svim pripadnicima Oružanih snaga. Pripadnici Oružanih snaga smiju primiti dar do 500 kuna ako nije darovan za pogodovanje u rješavanju nekog predmeta ili ostvarenja neke pogodnosti.

Ročni vojnici ne smiju se kupati u jezeru, rijeci i moru. Izvan vojarne mogu na redoviti izlazak izaći subotom od 16 do 22, a nedjeljom i blagdanom od 15 do 22 sata, piše Jutarnji.hr.