'KARLOVAČKO MORE'

Korana prestala rasti, stala i Kupa pa opet počela

16.10.2015 u 17:32

  • +54

Nabujale rijeke u Karlovcu

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

Bionic
Reading

Nakon što su se vodostaji Kupe i Korane u podne posve izjednačili na vodostaju od 852 centimetra, a potom je Kupa dosegla čak 854 centimetra, u 14 sati prestala je i ona bujati da bi opet počela rasti. Župan Ivan Vučić proglasio je elementarnu nepogodu za područje grada Karlovca, ali ne zbog poplave, već zbog odrona zemljišta, a po ocjeni Županijskog stožera zaštite i spašavanja, najgora je situacija na širem području grada Karlovca, gdje je poplavljeno 255 kuća i 84 gospodarska objekta, no zahvaljujući dobroj pripremi i organizaciji rada, nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva, osim pojedinačnih slučajeva izmještanja

Korana je u 13 sati konačno prestala rasti, a sat vremena kasnije i Kupa. Međutim, nakon kratke stagnacije, vodostaj Kupe opet je u porastu, doduše, samo za jedan centimetar, a vodostaj Korane je prvi puta u opadanju nakon punih 48 sati, javio je kaportal.

Šahtovi u Karlovcu prepuni su oborinskih voda i vraćaju ih dobrim dijelom natrag, a u jednoj od gradskih četvrti Grabrik stvorio se 'bazen' i poplavljen je jedan dio parkirališta, no to je uobičajena slika poplava u Karlovcu, čija su prigradska naselja najugroženija. Karlovački vatrogasci pokušavaju spasiti domove mještana i nakon što su cijelu noć ispumpavali vodu iz domova, neki od njih doslovno padaju od umora.

'Iako su vode daleko veće nego lani i situacija je iznimno teška, nema panike. S obzirom na to da se već danima pripremamo za ovaj scenarij, štete na objektima ne bi smjele biti kao lani', uvjeren je karlovački gradonačelnik Damir Jelić

Kupa 16. listopada 2015., nažalost i dalje raste.

Posted by Zavičajni muzej Ozalj on Friday, 16 October 2015


U međuvremenu je proglašena elementarna nepogoda za područje grada Karlovca zbog odrona zemljišta uzrokovanih vremenskom nepogodom, a njome se obavezuje Gradsko povjerenstvo Grada Karlovca za procjenu štete od elementarnih nepogoda da odmah ili u najkraćem mogućem roku izradi izvješće te isto dostavi Županijskom povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda koje će zbirne podatke dostaviti Državnom povjerenstvu.

Zašto još nije proglašena elementarna nepogoda zbog poplava?

Za proglašenje elementarne nepogode izazvane poplavom pričekat će se prolazak vodenog vala kroz Karlovačku županiju, kada se vide razmjeri počinjene štete i prikupe zahtjevi gradova i općina za proglašenje elementarne nepogode.

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier rekao je u petak u Karlovcu da će u suradnji sa županom 'pogurati' da do korisnika dođe odobrena pomoć za štete od prijašnjih poplava, a djelatnicima hitne medicine obećao je lobirati za nekoliko prekograničnih projekata.

Na području Duga Rese, problematičnim je ocijenjeno stanje u Sv. Petru i Šeketinom brdu; jedan je objekt poplavljen u Gornjem Mrzlom Polju, a na području općine Barilović poplavljen je dio objekata na potezu od Belajskih Poljica do Barilovića. Na prostoru grada Ogulina niz je za promet zatvorenih prometnica, ali nema poplavljenih objekata. U cijeloj je Karlovačkoj županiji poplavljen velik broj županijskih i lokalnih cesta i sve su zatvorene za promet te propisno označene i osigurane, rečeno je na sjednici.

Stožer je priopćenjem medijima pohvalio rad operativnih snaga za zaštitu i spašavanje na terenu, mjesne odbore koji su pravovremeno i dobro organizirali sustav obrane od poplave na svom području, te koordinaciju gradskih i općinskih stožera i operativnih snaga s komunalnim poduzećima, koja su svu svoju tehniku stavila na raspolaganje.

'Potrebno je da sve službe i dalje obavljaju svoj posao u skladu sa zadaćama, posebno zato jer se očekuju problemi nizvodno od Karlovca', navodi se i dodaje da ondje nema izgrađenih nasipa i drugih vodozaštitnih objekata.


Uz članove Stožera, sjednici su nazočili zapovjednik snaga civilne zaštite RH Robert Mikac i zapovjednik intervencijske postrojbe civilne zaštite RH Mladen Boričević. O situaciji na poplavljenim područjima izvijestili su predstojnik Područnog ureda DUZS Karlovac Martin Barić, glavni vatrogasni zapovjednik Karlovačke županije Goran Franković i voditeljica ispostave Hrvatskih voda u Karlovcu Biljanja Željeznjak.

'Ovo je ludilo!'

U 12 sati i Kupa i Korana su bile na vodostaju od 852 centimetra što je porast od centimetra za Kupu u odnosu na 11 sati dok je vodostaj Korane tada bio na 849 centimentra. Korana je u devet sati srušila prošlogodišnji rekord - dosegla je 847, a Kupa je bila na 845 centimetara

'Ovo je ludilo, nepredvidivo, Korana, Kupa i Mrežnica imaju varijable koje nitko ne može predvidjeti', kazao je Radiju Mrežnici rano jutros vatrogasni zapovjednik Goran Franković

U okolici grada situacija je i više nego dramatična. U mnogobrojnim prigradskim naseljima rijeke su došle do kuća, a pripadnici profesionalnih službi čine sve da spase i zaštite imovinu i ljudske živote

Koliko je stanje ozbiljno, najbolje pokazju fotografije iz okolice Karlovca, koja je po običaju najugroženija:

Donje Mekušje, Husje, Gradac, ovo je slika karlovačke okolice ovog jutra!

Posted by Radio Mrežnica on Friday, 16 October 2015


'Prva informacija koju smo imali prije nekoliko dana se obistinila. Bilo je kontradiktornih informacija, rijeke još uvijek rastu, ali je izvjesno da vodeni valovi neće biti navečer, nego oko sredine dana', kazao je Jelić na konferenciji za medije nakon sjednice Stožera za obranu od poplava i zamolio rukovoditelje svih sustava, bez obzira bile to javne ili privatne tvrtke, da budu dostupni i organizirani 24 sata, prenosi kaportal

Najteže je u Logorištu i Pokupskoj dolini, no gradu nema potrebe za evakuacijom i taj izraz ne treba upotrebljavati, to je dodatna izvanredna mjera. Bilo je izmještaja nekoliko obitelji, istaknuo je Jelić i najavio da će županu proslijediti zahtjev za elementarnu nepogodu. U Stožeru za obranu od poplave su napravili simulaciju ukoliko bi se Kupa digla na 860 cm, te ni u takvoj situaciji grad ne bi bio direktno ugrožen. Ipak, predostrožnosti radi na četiri kritične točke suu gradskoj četvrti Rakovac napravljeni zečji nasipi.

Na Mostanju je voda ušla u kuće, a vodostaj i dalje raste.

Posted by Trend Radio on Friday, 16 October 2015


'Sada je 26 cesta poplavljenih cesta, a ima 100-injak klzišta. Od Švarče se 70-ak centimetara prelilo i dio Mostanja bi bio potpljen, no uspjeli smo ga spasiti. Na Obali Trnskog nema više vode, može se voziti i po Ilovcu, nema vode na cesti. Vodoprivreda spaja kanale u Tičarnici, izdao sam zapovijed da se spoje ta dva kanala te da se proširi vojna cesta Mekušje – Kamensko. Na Rakovcu je napravljen nasip i to bez vojske i građana, a ako zatrebaju pozvat ćemo ih', pobrojao je Jelić.

'Situacija je pod kontrolom'

'Situacija je pod kontrolom, nekome je, ali onima kojima je voda u kući nije. Ne očekujemo vodostaj rekordne Kupe kad nije bilo kanala Kupa- Kupa. Do vodostaja 865 ne bi trebalo biti većih problema. Sada je potopljenih kuća na razini od 60 posto od one katastrofe u rujnu prošle godine', rekao je još gradonačelnik, kako javlja kaportal.

Vatrogasci će danas pokušati probiti nasip u Mekušanskom Lugu kako bi poboljšali protok Korane u Kupu. Jutros u sedam sati Korana je dosegla 842 centimetra, 24 više nego što je prognozirano, i vrlo se usporeno ulijevala se u Kupu, čiji je vodostaj na 840 centimetara, 13 centimetara viši od prognoziranog.

Zbog visoke vode, karlovački su vatrogasci počeli graditi dodatne nasipe uz Koranu, u gradskom naselju Rakovac te uz hotel Korana. Rijeke su poplavile naselja Logorište, Mala Švarča, dio Mostanja, ali i čitavu Pokupsku dolinu.

Kako je karlovačko područje dočekalo jutro?

Voda se, naime, opet izlila na brojnim područjima nizvodno od grada, a osim što su pod vodom brojne prometnice u okolici, građani se boje i bore, jer svaki centimetar rasta rijeka ugrožava njihovu teško stečenu imovinu. Korana je već u ponoć bila na čak 810 centimetara te se s nabujalom Mrežnicom i Kupom spaja u novo, za mnoge pogubno 'karlovačko more', javlja kaportal

DRAMATIČNE Slike s Logorišta i iz Brodaraca JUTROS, 16.10. u 8 sati: kuće pod vodom, Mario Lučić Jozak i Višnja Petrunić Humski hvala!

Posted by Radio Mrežnica on Thursday, 15 October 2015

I brojne prometnice su opet pod vodom, javlja trend.com.hr, koji prenosi riječi voditeljice karlovačke ispostave Hrvatskih voda Karlovac Biljane Željeznjak: 'To znači da se formira vrh vodnog vala koji će prolaziti kroz Karlovac u narednim satima, do podneva. Ovo su vrlo visoki vodostaji i ima puno poplavljivanja kako objekata tako i prometnica i drugih površina. Situacija je kompleksna, nažalost ponovilo se ono što smo prolazili 2014. godine. U idućim satima svi možemo očekivati da će ti vodostaji stagnirati, a nakon toga početi polako opadati - kaže'.

Kupa u Karlovcu jutros

Posted by Trend Radio on Friday, 16 October 2015


Naselja u gradskim i prigradskim četvrtima Drežnik, Logorište, Mala Švarča, Mostanje, odsječena su od svijeta, a situacija je dramatična i u Brodarcima.

Što ne valja s prognozama Hrvatskih voda?

Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić je nakon noćašnje sjednice gradskog Stožera kritizirao nepouzdanost prognoza, koje, kako je rekao, vode ka opasnosti na terenu. Nema sumnje da u nekoliko zadnjih poplava prognoze za područje Karlovca nisu bile dobre, iako nitko, kazao je, ne sumnja da je rad stručnjaka za hidrologiju i DHMZ i Hrvatskih voda važan za izradu elaborata i studija za potrebe gospodarenja vodama, očuvanja vodnih resursa i za razmjenu hidroloških podataka sa svjetom.

Vodostaji Kupe i Korane premašili su sve dosadašnje prognoze Državnog centra za obranu od poplava. Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda rekao je Hini da se prognostički modeli rade tako da se gledaju količine oborina na pojedinim slivu, zasićenost i morfologija tla i konfiguracija riječnih korita, te da Državni hidrometeorološki zavod, odnosno njegov Sektor za hidrologiju, provodi mjerenja i motrenja na površinskim i podzemnim vodama na području Republike Hrvatske na temelju kojih utvrđuje režime i bilancu voda, priprema hidrološke prognoze i upozorenja. Sve to se radi u skladu s preporukama Svjetske meteorološke organizacije (WMO). Sektor za hidrologiju trenutno prati u Hrvatskoj gotovo 440 hidroloških postaja površinskih i oko 700 postaja podzemnih voda.