PETA KOLONA U HDZ-U

Kopal: Sabotirani smo iznutra, imam dokaze

02.06.2019 u 13:46

Bionic
Reading

Glavni HDZ-ov analitičar Robert Kopal zbunio je javnost izjavom o crnom labudu nakon izbornog debakla stranke čiju je kampanju vodio

U razgovoru za N1 televiziju odgovorio je kako ide potraga za odgovorima na pitanje što nisu znali da ne znaju.

"Neke odgovore na to pitanje smo našli, neki se još analiziraju", kaže Kopal i dodaje da za svoje tvrdnje ima dokaze.

Sigurno ne postoji još nešto? "Sigurno nakon što se provede analiza još će se neki odgovori iznaći, ali sada već postoji dovoljan broj činjenica na to što se dogodilo. Sačuvao sam vjeru da kampanja treba biti afirmativna, ne svjetonazorska. I onda dolazim do crnog labuda. Rezultat od četiri mandata nije zadovoljavajući, očekivali smo više. Kao voditelj kampanje jesam dio odgovornosti", kaže Kopal.

Na pitanje je li ponudio ostavku, kaže da je užem i širem rukovodstvu rekao da je odgovoran i da nitko ne bježi od odgovornosti, ali i da im se svejedno dogodio crni labud.

Kopal navodi da apsolutno treba uvažiti poruku koju su poslali birači HDZ-a. 'Treba sagledati što oni ne honoriraju, ne žele. To je onaj scenarij kad vas kažnjava biračko tijelo jer se ne slaže s nekim vašim odlukama. Što je crni labud? On ima tri karakteristike. Nije točno da je nepredvidiv. On je atipičan. Drugo svojstvo, ima veliki učinak. Za nas je zbilja imao veliki učinak.Treća oznaka je da ljudi nakon toga imaju tendenciju racionalizirati i objašnjavati da je to zapravo bilo predvidivo. Bojkot u smislu samostalne odluke birača je potpuno legitiman. Ali, kad imate situaciju da netko organizira, savjetuje i potiče onda imate sabotažu. Sigurno neću izlaziti s imenima i neću iznositi zaključke prije nego stranka dođe do zaključaka i zauzme stav', kaže Kopal i dodaje da to više nije pretpostavka.

  • +10
Robert Kopal Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Objasnio je da je pretpostavka bila kad sam govorio one nedjelje. Ne želi iznositi u javnost nešto što nije utemeljeno na činjenicama, no sad već postoje činjenice.

"Nismo uzeli u obzir da bi nekome palo na pamet da svjesno čini štetu svojoj stranci. Ako imate aktivnost poticanja i uvjeravanja, onda imate unutarnji problem", govori Kopal dodajući da uopće nije mislio na Milijana Brkića kad je govorio o fenomenu crnog labuda.

Ne upire prstom u Milijana Brkića, niti u bilo koga.. 

Odluku Davora Bernardića da na listu stavi i stranačke protivnike, Kopal ne smatra mudrom, a dugoročno smatra da će i štetiti i SDP-u i državi.