škoro se traži

Komunikacijska stručnjakinja o predizbornoj retorici: Milanović je nepredvidljiv, Plenković bez konkurenta

31.05.2020 u 20:11

Bionic
Reading

Što je datum izbora bliži, poruke koje politički akteri jedni drugima upućuju sve su gore. U toj igri verbalnog prepucavanja, koje često prelazi granicu dobrog ukusa, sudjeluje i sam predsjednik države Zoran Milanović. Na njegove poruke na Dan državnosti, oštro uzvraća premijer Andrej Plenković.

Prepucavanje dvojice predsjednika gledamo i slušamo mjesecima. 'Retoriku Zorana Milanovića možemo ocijeniti kao nepredvidljivu. On je vrlo često retorički nestabilan, što znači da može održati jedan lijep govor, nadahnut, može impresionirati. Međutim, može biti i vrlo otresit i bahat, arogantan, što je neprimjereno svečanim situacijama i trenutcima u kojima je sudjelovao', objašnjava za Dnevnik.hr komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček.

Plenkovićev pristup je drugačiji. 'Ima svoj stil obraćanja s visoka, patroniziranja i dociranja svojim protivnicima. On se, zapravo, postavlja kao netko tko nema konkurenta', ističe stručnjakinja Kišiček.

Plenković, kaže profesorica Kišiček, nastoji ne spuštati komunikacijsku razinu, pa žešće retoričke bitke najčešće vode neki drugi istaknuti članovi stranke.

'U usmenom izražavanju Škoro je nešto blaži nego što je putem društvenih mreža. Očito mu treba nešto više vremena da izmisli i da smisli riječi kojima će pokazati svoju oštrinu. Međutim, pokazao je da itekako može bocnuti', kaže  Kišiček.

Rekord najnižeg udarca drži šef SDP-a Bernardić. 'Njonjo, kao prvi Plenkovićev rektalni alpinist, najbolje govori sam o sebi. On u zadnjem periodu političkog djelovanja uvijek kada to dođe na dnevni red nađe način kako da nađe najbolji položaj u lobističkom otvoru novog predsjednika HDZ-a', rekao je prije nekoliko tjedana Bernardić.

'Vrlo često se spušta na jedan niži stil i primitivniji u izboru riječi. Oštrina se može zadržati na jednoj višoj razini, nego što je on svojim vulgarnim nastupom to pokazao', zaključila je Kišiček.