prijem bez premijera

Zoran Milanović: Bez Hrvatske vojske ne bi bilo hrvatske države

28.05.2020 u 19:13

Bionic
Reading

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović u povodu 29. obljetnice Oružanih snaga RH rekao je u četvrtak kako je Hrvatska vojska dio tradicije i da bez vojske Hrvatska ne bi ni postojala.

"Dvadeset i devet godina u životu jedne mlade nacije s dubokim korijenima već je pomalo tradicija. Hrvatska vojska je ne samo institucija, nego ovakva kakva jest, kako izgleda, kako je odjevena i kakvo oružje nosi, već je polako dio hrvatske tradicije", poručio je Milanović prilikom svečanog prijema u prigodi obilježavanja Dana hrvatske vojske i Dana hrvatske kopnene vojske.

Tradiciju ne treba izmišljati, dodao je, imamo onu prastaru i onu novu i na nju možemo biti ne samo ponosni, već i zadovoljni onime što smo napravili, ali nikada do kraja. Istaknuo je da se moramo sjetiti i biti vječno zahvalni onima koji su dali život za našu zemlju. Kako je rekao, Hrvatska bi bez diplomacije, bez obzira koliko je važna, postojala, ali bez vojske ne bi.

U diplomaciji se nije ginulo, u uredima nije dobivalo rane, u vojsci se ginulo, rekao je predsjednik.

"Hrvatska vojska je tu, prije svega da brani Hrvatsku, narod, teritorij i interese onako kako ih demokratska hrvatska vlast, izabrana demokratskim načinom, uz sudjelovanje svih društvenih sudionika zacrta i kako građani ove zemlje odluče", rekao je.

Dodao je da demokracija, moderno zapadno društvo, njegove vrijednosti te tradicija - vojska, obitelj, ali i vjera i crkva za one koji vjeruju, svaka na svoj način, ali povezane čine totalitet i hrvatsku posebnost. Rekao je da se i da se mora ulagati u vojsku, opremu i njezine ljude kako bi oni bili što bolji.

Osvrnuo se i na obilježavanje Dana državnosti te je rekao "koji god to dan bio, sve su to nekako isti dani, istog razdoblja u kojem su nastajale moderna Hrvatska i Hrvatska vojska".

Dodao je da tradicija vojske ne počinje od nule, ali da ju ne treba tražiti u prošlim vremenima "jer to dijeli hrvatski narod i tu nikada dogovara neće biti". "Naša državnost kada je vojska u pitanju, počinje upravo onda kad ste vi osnovani", poručio je predsjednik okupljenima.

U prigodi svečanog obilježavanja, Počasno zaštitna-bojna izvela je novi standard svečanog pozdrava u kojemu se prvi puta koristi puška hrvatske proizvodnje - višenamjenska hrvatska strojnica VHS-D2.

Na svečanom prijemu promaknuo je djelatne generale Oružanih snaga. Tako je u čin general pukovnika promaknut general bojnik Mladen Fuzul, u čin general bojnika promaknuti su brigadni generali Tihomir Kundid, Ivica Olujić, Denis Tretinjak te Krešo Tuškan. U čin brigadnog generala, promaknuti su brigadiri Tomislav Galić i Željko Ljubas, dok je u čin komodora promaknut kapetan bojnog broda Milan Žunić.

Milanović je danas prisustvovao obilježavanju Dana hrvatske vojske i Dana hrvatske kopnene vojske na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" te je uručio činove i pohvale pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske.

Hranj: Hrvatska vojska stvorena je iz ničega

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj podsjetio je da je prošlo 29 godina od dana kad se Hrvatska vojska, tada Zbor narodne garde, postrojio i prvi put predao prijavak vrhovnom zapovjedniku.

"Hrvatska vojska tada je stvorena praktički od ničega, razvijala se u ratnim vremenima, uspjela je obraniti domovinu i uspjela je pobijediti u nametnutom nam ratu", rekao je Hranj. Dodao je da su se razvoj i modernizacija hrvatske vojske nastavili kroz NATO i Europsku uniju, gdje je Hrvatska vojska dala nemjerljiv doprinos u ostvarenju važnih strateških ciljeva.

"Hrvatska vojska će se i dalje nastavljati modernizirati usprkos svim poteškoćama s kojima se svakodnevno susrećemo. Svi projekti modernizacije i dalje su validni i vjerojatno ćemo ih malo odgoditi zbog ove krize, ali od ničega ne odustajemo", poručio je Hranj. Istaknuo je da su najveća vrijednost Hrvatske vojske upravo njezi ljudi u koje treba ulagati.

Jazz orkestar Hrvatske vojske pod vodstvom bojnika Davora Dropulića izveo je pjesme "Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj" Daleke obale, "Moja Domovina" Hrvatskog Band Aida, "Dajem ti srce" Doris Dragović te "Tvoja zemlja" Vice Vukova.

Na svečanosti je sudjelovalo 150 državnih i vojnih uzvanika.

  • +20
Predsjednik RH upriličio svečani prijam povodom Dana hrvatske vojske Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Hrvatska vojska ne počinje od nule, njezinu tradiciju ne treba tražiti u kraljevskim gardama otprije 150 godina koje su zatirale hrvatski identitet, niti u vojskama iz Prvog, još manje iz Drugog svjetskog rata jer to ljude dijeli. Naša državnost, kad je vojska u pitanju, počinje upravo onda kad ste vi osnovani."