član predsjedništva bih

Komšić se susreo sa Cavusogluom: Hrvatska zloupotrebljava članstvo u Europskoj uniji i NATO-u

18.06.2022 u 17:20

Bionic
Reading

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF) sastao se turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, zajedno s drugim članom Predsjedništva susjedne nam zemlje Šefikom Đaferovićem. Treći član, Milorad Dodik, je u Rusiji

Komšić je Tursku nazvao 'izuzetno prijateljskom i dobronamjernom zemljom'. Smatra da se to odnosi na cijelu administraciju ove države, kako je kazao, počevši od predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

"Meni je važno ono što je ministar izravno rekao, a to je da sigurno ne podržavaju pokušaj susjeda u uplitanje u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine", naglasio je Komšić, javlja Klix.ba.

Prema njegovim riječima, Turska stoji uz teritorijalni integritet, suverenitet i stabilnost Bosne i Hercegovine.

'To nam se učinilo važnim nakon raznih informacija, posebno nakon posjete ministra Cavusoglua Zagrebu, dodao je.

Naveo je da nije razgovarano o trilateralnim susretima te da je fokus bio na odnosima susjednih zemalja prema Bosni i Hercegovini i posjeti Cavusoglua Zagrebu. Istakao je da Turska ne podržava miješanje Hrvatske u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine.

'Mislim da nitko ovdje u Predsjedništvu nema problem s trilateralom. To ne bi bio prvi takav sastanak. Što se tiče odnosa Zagreba i Beograda, da razgovarali smo. Dobili smo uvjerenje ministra da ne podržavaju ono što pokušava Zagreb u smislu intervencija u unutrašnje poslove, pa i u smislu Izbornog zakona. To je naš posao i naša stvar', napomenuo je.

Komšić je mišljenja da Hrvatska zloupotrebljava članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.

'To što Zagreb zloupotrebljava ovakve sastanke, pa čak i svoju poziciju u EU i NATO-u je po meni odraz očaja Zagreba što ne može prigrabiti tu polugu vlasti u Bosni i Hercegovini', naglasio je.

Kako je kazao, što se više bude pokušavalo u tome, naš odgovor će biti sve čvršći.

'Drago mi je da imamo podršku za takav stav, a ne za stav nakon posjete Zagrebu da ovdje treba otvarati pregovore između dva naroda. Postoje institucije države koje su ovlaštene po ustavu i zakonu', dodaje.

Ponovio je da će se o unutrašnjim pitanjima odlučivati u Bosni i Hercegovini, a ne u, kako je izjavio, Zagrebu, Beogradu, Briselu, Berlinu ili Washingtonu.