siječanjski paket

Europska komisija pokrenula nekoliko postupaka protiv Hrvatske, evo i zbog čega

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 24.01.2019 14:49
  • Objavljeno 24.01.2019 u 14:44
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Europska komisija je u sklopu siječanjskog paketa o povredama europskog prava pokrenula postupke protiv Hrvatske u nekoliko slučajeva

Komisija je kao čuvarica Ugovora ovlaštena poduzimati pravne radnje protiv države članice koja ne poštuje svoje obveze iz zakonodavstva EU-a. Komisija jedanput mjesečno donosi odluke o povredama europskog zakonodavstva. Postupak započinje slanjem 'službene opomene'.

Ako se u tom prvom koraku ne riješi problem Komisija šalje 'obrazloženo mišljenje', a ako ni tada nema rezultata slijedi treći korak - tužba pred Sudom EU-a. Hrvatskoj je u četvrtak, zajedno s još 14 država članica, upućena službena opomena u kojoj se traži pravilno prenošenje Direktive o energetskoj učinkovitosti. Tom Direktivom iz 2012. uspostavlja se zajednički okvir mjera za promicanje energetske učinkovitosti u EU-u kako bi se ostvario cilj povećanja energetske učinkovitosti EU-a za 20 posto do 2020., a nakon toga otvorio put daljnjim poboljšanjima.

Na temelju te direktive od svih se zemalja EU-a zahtijeva učinkovitija upotreba energije u svim fazama energetskog lanca, od proizvodnje do krajnje potrošnje. Države članice imaju rok od dva mjeseca da odgovore na argumente koje je iznijela Komisija. Ako u sljedeća dva mjeseca ne poduzmu odgovarajuće mjere, Komisija im može uputiti obrazložena mišljenja. Hrvatska je zajedno s Rumunjskom dodatno dobila službenu opomenu zbog toga što nije dostavila izvješća o napretku u postizanju troškovno optimalnih razina u skladu s minimalnim zahtjevima energetske učinkovitosti za zgrade i građevinske elemente.

Zbog neispunjavanja obveze iz Direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada, Komisija je pokrenula tužbu pred Sudom EU-a protiv Češke i Slovenije. Protiv 27 zemalja članica, za sve osim Danske, Komisija je pokrenula postupak kako bi osigurala pravilnu primjenu pravila EU-a o uslugama i priznavanju stručnih kvalifikacija.

Službene opomene upućene su zbog neusklađenosti zakonodavstva i pravne prakse 27 zemalja članica s pravilima EU-a o priznavanju stručnih kvalifikacija i odgovarajućem pristupu djelatnostima. Hrvatskoj je upućena i službena opomena u vezi s ograničenjima pružanja multidisciplinarnih usluga za odvjetnike, ograničenjima oglašavanja i ograničenjima prava na obavljanje djelatnosti (povreda EU-ove Direktive o uslugama i Direktive o poslovnom nastanu odvjetnika i odvjetničkih ureda).

Komisija je u četvrtak odlučila zatvoriti postupke protiv Hrvatske, Francuske, Irske, Nizozemske, Portugala i Španjolske, koji su pokrenuti zbog neprenošenja pravila o kibernetičkoj sigurnosti u nacionalna zakondavstva. Postupak je obustavljen nakon što su navedene države dokazale da je prenošenje novih pravila u nacionalno pravo u skladu s Direktivom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!