luka mrtvaška

Komadina: Svi mogući zahtjevi Ilovčana već su prihvaćeni

05.05.2022 u 15:49

Bionic
Reading

Nakon prosvjeda mještana Ilovika, primorsko- goranski župan Zlatko Komadina u četvrtak je izjavio da su svi njihovi zahtjevi u vezi s projektom dogradnje luke Mrtvaške, koje je bilo moguće prihvatiti, već prihvaćeni te je pozvao na razgovor njihove predstavnike.

Komadina je to rekao tijekom sjednice Županijske skupštine u opatijskom hotelu Royal, nakon prosvjeda mještana Ilovika ispred tog hotela.

Mještani Ilovika prosvjedovali su nezadovoljni što će brodska linija tijekom radova, umjesto od Ilovika do Mrtvaške prometovati dulje, od Ilovika do Maloga Lošinja.

Prosvjed je organiziralo Vijeće Mjesnog odbora Ilovik, navodeći da je stanje na Iloviku, zbog izmještanja te linije "nepodnošljivo". Traže da se snizi visina planirane rive u Mrtvaškoj, a projekt dogradnje luke Mrtvaške smatraju nezakonitim i štetnim za opstanak života na Iloviku.

Treba se strpjeti, po završetku radova vraća se linija Ilovik- Mrtvaška

Komadina je rekao da je već riješeno da se kroz gradilište luke Mrtvaške može održavati taxi- linija kojom učenici idu u školu, a mještani liječnicima.

"Prihvatili smo i sniženje rive na 1,2 metra, a dogovorili smo i privremeni 'mulić' uz koji bi Ilovčani mogli pristajati svojim brodicama, kako bi došli svojih automobila parkiranih na gradilištu u Mrtvaškoj", rekao je i dodao da je te automobile potrebno izmjestiti na obližnje, novo parkiralište.

Naveo je da je dogovorena i taxi- linija za sve ostale, i domaće i goste, koji ne žele koristiti državnu brodsku liniju do Maloga Lošinja.

Prihvatili smo sve njihove zahtjeve, moramo se svi strpjeti, kazao je Komadina dodavši da će se nakon završetka radova u Mrtvašku vratiti linija Ilovik - Mrtvaška.

Ocijenio je da je prosvjed demokratsko pravo, ali kaže, umjesto prosvjeda, preferira razgovor.

Komadina smatra da se projekt, važan za Lošinj i za međuotočno povezivanje, mora nastaviti.

  • +15
Prosvjed građana Ilovika i Lošinja zbog dogradnje luke Mrtvaška Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

U tijeku izmjena građevinske dozvole kako bi se snizila visina rive

Europski projekt dogradnje luke Mrtvaške vrijedan je 80 milijuna kuna, a provodi ga Županijska lučka uprava (ŽLU) Mali Lošinj.

Radovi su počeli lani, ali su prekinuti zbog prosvjeda. Lučka uprava je nekoliko puta pokušala izmjestiti vozila mještana iz Mrtvaške i početi s radovima, ali su Ilovčani to onemogućili.

Predsjednik Upravnog vijeća ŽLU Mali Lošinj Loris Rak rekao je da se izvođaču protupravno onemogućava pristup gradilištu, da je ravnatelj te lučke uprave Filip Balija podnio nekoliko kaznenih prijava te da je dosad potvrđena optužnica protiv jedne osobe.

Zamjenica župana Marina Medarić potvrdila je da je u tijeku izmjena građevinske dozvole, kako bi se u novom projektu ispunili zahtjevi Ilovčana i snizila visina rive.