ilovik

Nastavlja se sukob oko luke na otočiću kod Lošinja, zamjenica župana uvjerava da nema straha oko korištenja pristaništa

04.04.2022 u 12:43

Bionic
Reading

Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić u ponedjeljak je istaknula da će mještani Ilovika tijekom cijelog vremena gradnje na proširenju malološinjske luke Mrtvaška moći pristajati u toj luci

Nakon prozivki Ilovčana da im nije dostupna dokumentacija o tom projektu te da će tijekom dvogodišnjih radova ostati bez pouzdane i brze brodske veze s otokom Lošinjom, Medarić je najavila da će izvođači radova sagraditi pomoćni gat na kojem će moći pristajati tijekom gradnje, a dok se ne izgradi moći će koristiti postojeći, onaj iz doba Austro-ugarske.

Na konferenciji za novinare navela je da je obavljena analiza mogućnosti izmjene projekta nove luke sa snižavanjem gata s dva na 1,2 metra kako bi mogle pristajati manje brodice, a naručena je i izrada izvedbene dokumentacije za to rješenje čime će se, ustvrdila je, riješiti ključni zahtjevi Ilovčana.

Odgovorila je i na navode lokalnih predstavnika tog mjesta da nema nikakvih aktivnosti na gradilištu, pojasnivši kako je to zato što su tamo parkirani automobili Ilovčana koji ih odbijaju premjestiti, pa izvođač radova ne može pristupiti gradilištu.

"Morat ćemo posegnuti za svim raspoloživim pravnim metodama kako bi omogućili nastavak radova, a netko će morati odgovarati pred pravosuđem za blokadu ovog projekta", istaknula je Medarić.

Nevjerojatnima je nazvala optužbe da su u županiji projekt pokrenuli samo kako bi se domogli europskog novca te upozorila da se ovakvim istupima vijećnika i predstavnika mjesnog odbora Ilovika dovodi u pitanje nastavak projekta, a država dovodi u opasnost da mora vratiti 80 milijuna eura već ugovorenog europskog novca.

"U pravilu se javnu vlast proziva da ne čini dovoljno u privlačenju europskog novca, a nas koji smo u tome uspješni se za to optužuje. Ovo je jedinstven slučaj u Hrvatskoj da otočani ne žele projekt koji će donijeti bolju povezanost", poručila je Medarić i dodala kako u županiji podupiru ispitivanje projekta i u hrvatskim i europskim tijelima.