pogrešna tranzicija

Komadina našao razlog za pad broja stanovništva: Za sve je kriva politički dirigirana tržišna ekonomija

17.01.2022 u 13:42

Bionic
Reading

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak da je za rezultat popisa stanovništva i aktualne demografske pokazatelje kriva politički dirigirana tržišna ekonomija i pogrešna tranzicija koja je uzrokovala socijalnu i pravnu nesigurnost.

Kao dokaz tome, podsjetio je na popis stanovništva Hrvatske iz 1971. i rast broja stanovnika do 1991., ističući kako broj stanovnika od te godine pada, najprije 2001., a zatim i 2011. i 2021.

Prema rezultatima popisa iz 2021., Primorsko-goranska županija ima 266.503 stanovnika, što je 29.692 stanovnika manje nego nakon popisa iz 2011.

"Kada kažem politički dirigirana tržišna ekonomija, ponajprije mislim na pogrešnu tranziciju koja je uzrokovala socijalnu i pravnu nesigurnost, prekarijat, nestalan rad, na centraliziranu državu 90 posto. Prema tome, jasno je da su nemušta politika i pogrešne odluke dovele do toga da je manje djece i da je poratna mladost više-manje iseljavala iz Hrvatske", istaknuo je.

Komadina je na redovitoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi rekao da Primorsko-goranska županija nije izuzeta te da je u sredini negativnih trendova u Hrvatskoj.

Podsjetio je kako su, svjesni da će pokazatelji biti takvi kakvi jesu, u županiji u proračunu predvidjeli "milijun kuna za razne demografske mjere i naručili analizu demografskih pokazatelja, koja će biti predstavljena na prvoj ovogodišnjoj sjednici Županijske skupštine".

"Svjesni situacije, krenuli smo u ono što možemo učiniti, a to je definirati zašto se to zbiva i što se može učiniti na lokalnoj i regionalnoj razini", rekao je, dodajući kako se zna tko na državnoj razini donosi odluke s tim u vezi.

Ocijenio je da su unutarnje migracije u županiji jasne, dodajući da je smanjen broj stanovnika Rijeke, od kojih je dio preselio u okolne općine.

Bit će vremena za detaljne analize i za izradu kvalitetnih mjera kako bi se zaustavio negativni trend, koji je, istina, prisutan u svim razvijenim zemljama Europe, zaključio je Komadina.

Pročelnica za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač rekla je da je demografska analiza županije izrađena usporedno s analizom programa za mlade kako bi se na razini županije izradio akcijski plan i dugoročna strategija te se, zajedno s općinama i gradovima, rješavali problemi mladih obitelji.

Najviše će se orijentirati na stambenu problematiku i radna mjesta, a predložit će i inovativne modele.

Sada plaćamo ono što u temelju države nije dobro napravljeno, na državnoj razini se nije vodila dobra socijalna politika i sada to dolazi do izražaja, istaknula je Marač.