ŠTRAJK UPOZORENJA

Kolaps željezničkog prometa u cijeloj Njemačkoj

26.10.2010 u 12:34

Bionic
Reading

Nakon dvije godine neuspješnih pregovora o kolektivnim ugovorima za radnike njemačkih regionalnih željeznica, danas su sindikati pozvali svoje članove na štrajk upozorenja. Pozivu se odazvalo skoro dvije tisuće radnika željezničkog prometa, a broj štrajkača svakim se satom povećava

Cilj je sindikata spriječiti da se tržišna utakmica između državne megatvrtke Deutsche Bahn i privatnih tvrtki u željezničkom prometu prenosi i na plaće i prava radnika.

'Cilj nam je ovim štrajkom upozorenja pokazati poslodavcima da mislimo ozbiljno', izjavili su predstavnici sindikata zaposlenih u željeznici, a pokazalo se da doista misle ozbiljno. Do zastoja i kašnjenja došlo je prvo na Glavnom kolodvoru u Kölnu, i to na linijama prema Hannoveru i Berlinu. Istovremeno vlakovi kasne i u Bavarskoj, kao i u pokrajini Nordrhein-Westfalen.

Štrajk upozorenja započeo je rano ujutro i trajao do 11 sati, što znači da se cijeli dan očekuju kašnjenja i zastoji. Na kolodvorima diljem Njemačke vlakovi su jutros stajali, između ostaloga u Nürnbergu, Münchenu, Essenu, Dortmundu i Düsseldorfu. Sve to rezultiralo je i dugim redovima na kolodvorima, kao i gužvama, jer su mnogi putnici morali odustati, barem na neko vrijeme, od planiranih putovanja.

Sindikati su nakon uspješnog štrajka upozorenja izjavili da do kraja tjedna ne planiraju nove akcije ove vrste. Smatraju da su poslali jasnu poruku poslodavcima o tome kako je potrebno da zaposlenici državnog Deutsche Bahna i privatnih željezničkih tvrtki budu jednako plaćeni za isti posao. Naime, plaće u privatnom željezničkom sektoru oko 20 posto su niže. Iz uprave Njemačkih željeznica su pak štrajk upozorenja opisali 'neosnovanim i nekonstruktivnim' te predložili - nakon dvije godine neuspješnih pregovora, treba podsjetiti - posredovanje neovisne treće strane.

Podsjećamo, nedavno su štrajkali i radnici željeznica u Belgiji, da sačuvaju 3.000 radnih mjesta, koja se žele ukinuti u restrukturiranju tamošnjih državnih željeznica. Zbog toga je jedan cijeli dan bio blokiran željeznički promet prema Bruxellesu.