sukob na sudu

Kolakušić odgovorio predsjedniku Trgovačkog suda: Radi se o osobnim napadima na mene

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 25.04.2019 17:15
  • Objavljeno 25.04.2019 u 17:15
Trgovački sud u Zagrebu / Mislav Kolakušić

Trgovački sud u Zagrebu / Mislav Kolakušić

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/Dusko Jaramaz

Sudac Nino Radić, protiv kojega je udruga Antikorupcija podnijela kaznenu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje u nezakonitosti u dodjeli predmeta na Trgovačkome sudu u Zagrebu, u svojemu današnjem priopćenju ničime nije objasnio javnosti zbog čega je više od 20 % svih predmeta u njegovu mandatu dodjeljeno u rad sudcima uz primjenu iznimke "odabir jednoga rješavatelja", ustvrdio je u priopćenju sudac tog suda Mislav Kolakušić

'Ako znamo da je ručna dodjela predmeta jedan od najvećih izvora korupcije i ključni razlog za uvođenje automatske dodjele predmeta, simptomatična je činjenica da je Radić izbjegao objasniti takvu anomaliju u radu sustava. Svako korištenje iznimki u dodjeli sudskih predmeta bez zakonom utemeljenoga razloga predstavlja protuzakonito postupanje i zlouporabu položaja, a kada se takva iznimka u dvije godine pojavi u 7.113 predmeta što predstavlja više od 20 % svih predmeta, onda je to situacija koja mora biti detaljno ispitana', stoji u priopćenju udruge Antikorupcija kojoj je na čelu Mislav Kolakušić.

U svojemu priopćenju sudac Nino Radić se, stoji u priopćenju udruge, ograničava na osobne napade na sudca Mislava Kolakušića i svjesno izbjegava detaljno govoriti o sadržaju kaznene prijave, čime dodatno pojačava sumnju u zakonitost dodjele sudskih predmeta na Trgovačkome sudu u Zagrebu. 'Unatoč činjenici da je sudac Kolakušić dvostruko premašio normu predviđenu okvirnim sudačkim mjerilima, Radić nastavlja napade očekujući da će na taj način skrenuti pažnju s neugodnih pitanja o dodjeli sudskih predmeta', poručuju.

'Osobni animozitet Nine Radića prema sudcu Mislavu Kolakušiću potječe još iz 2013. godine kada je Kolakušić progovorio o kriminalu koji se odvijao pod okriljem postupaka predstečajnih nagodbi, za koje je pak Radić bio pun riječi hvale. Radić je tada dao intervju kao predsjednik stečajnoga odjela i zamjenik predsjednika suda u Jutarnjem listu koji se u to vrijeme nalazio u postupku predstečajne nagodbe, a koja je završila tako da je vlasnikom Jutarnjega lista postao najveći ovrhovoditelj u državi. Nakon pritiska stručne javnosti zakon je ipak bio izmijenjen, a sudac Kolakušić postao prepoznat kao sudac koji nije spreman zatvarati oči na kriminal u pravosudnim redovima', zaključuje se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!