udruga antikorupcija

Kolakušić podnio kaznenu prijavu protiv šefa Trgovačkog suda u Zagrebu zbog sumnjive dodjele 7113 predmeta

22.04.2019 u 13:08

Bionic
Reading

Iz Udruge Antikorupcija suca Mislava Kolakušića u ponedjeljak su izvijestili da su podnijeli kaznenu prijavu protiv predsjednika Trgovačkoga suda u Zagrebu Nine Radića zbog, kako ističu, sumnjive dodjele čak 7.113 sudskih predmeta.

U toliko je predmeta na Trgovačkome sudu u Zagrebu u prethodne dvije godine umjesto automatske dodjele izabrana metoda odabira točno određenoga sudca, dok su svi ostali sudci isključeni iz mogućnosti sudovanja u određenim predmetima, tvrde iz Udruge Antikorupcija.

"Temelj korupcije u pravosuđu je 'ručna' dodjela predmeta u rad sudcima, odnosno utjecaj na to kojemu će sudcu biti dodijeljen pojedini predmet u rad. Radi osiguranja temeljnoga načela prava i sprečavanja korupcije u sudskim postupcima na sudovima Republike Hrvatske uvedena je automatska računalna dodjela predmeta sudcima u rad. Šokantna je spoznaja da je od 2017. na Trgovačkome sudu u Zagrebu više od 42 posto svih predmeta dodjeljeno uz primjenu iznimki, a čak 20,1 posto primjenom iznimke 'odabir jednog rješavatelja'. Od ukupno 47.890 predmeta, koliko je zaprimljeno na Trgovačkome sudu u Zagrebu, u prethodne dvije godine njih je čak 20.283 dodjeljeno uz primjene iznimki, od čega u mandatu sudca Radića čak 7.113 predmeta izravnom dodjelom točno određenome sucu", stoji u priopćenju.

Iz Udruge Antikorupcija ocjenjuju da takve brojke pobuđuju ozbiljnu i opravdanu sumnju u manipuliranje dodjelom sudskih predmeta zbog čega je udruga i podnijela kaznenu prijavu nadležnome državnom odvjetništvu.

"Takvi podaci pobijaju prošlotjedne izjave Udruge hrvatskih sudaca kako je netočno da predsjednici sudova mogu manipulirati dodjelom predmeta u rad jer predmete sudcima dodjeljuje računalni sustav nasumično i to korištenjem algoritama kojima nije moguće manipulirati. Dodjela predmeta jednome rješavatelju u 20 posto, a primjena iznimki u 42 posto slučajeva pokazuje da su propisi o automatskoj dodjeli mrtvo slovo na papiru i da služe samo kao paravan za arbitrarnu dodjelu 'bitnih' predmeta, ali i za mobing pojedinih rješavatelja kojima se na taj način mogu dodjeljivati najteži predmeti bez ikakve mogućnosti utjecaja na to", stoji u priopćenju.