DAMSKI PROGRAM?

Koja je uloga Jakova Kitarovića u dočeku Bidenovih?

25.11.2015 u 20:10

Bionic
Reading

Jakov Kitarović, suprug hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, danas je vjerojatno u ulozi pratnje Jill Biden, supruge američkog potpredsjednika Joea Bidena, počasnog gosta izvanrednog sastanka na vrhu 'Predsjednički proces Brdo - Brijuni 2015.' koji se održava u Zagrebu. Dok Joe Biden razgovara s kolegama dužnosnicima, Jakov Kitarović mogao bi biti domaćin njegovoj supruzi prema protokolarnom damskom programu. O tome, međutim, u Uredu predsjednice zasad šute

U iščekivanju odgovora Ureda predsjednice na pitanje tportala u kojoj je funkciji gospodin Jakov Kitarović bio u delegaciji koja je jutros na pisti Zračne luke Zagreb dočekala potpredsjednika SAD-a Joea Bidena, o tome je nešto rekla Milada Privora, nekadašnja šefica protokola u Uredu predsjednika RH i predavačica na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld. Prema njezinu tumačenju, za suprugu potpredsjednika Joea Bidena mogao je biti napravljen zaseban damski program kojem je domaćin upravo suprug hrvatske predsjednice.

Objašnjavajući zašto Kolinda Grabar Kitarović nije osobno na aerodromu dočekala potpredsjednika Bidena, Privora kaže da da predsjednica u zračnoj luci dočekuje samo Svetog Oca, drugih dočeka nema. Barem je to do sada tako bilo u praksi. Inače, dolazak američkog potpredsjednika Joea Bidena na samit Brdo - Brijuni nije ni službeni, a ni radni posjet Hrvatskoj.

Osim toga, moguće je da bračni par Kitarović poznaje Joea Bidena još iz razdoblja kada je današnja predsjednica bila hrvatska veleposlanica u SAD-u ili dužnosnica u NATO-u, pa je sudjelovanje Jakova Kitarovića u odboru za doček mogao biti i kompliment poznanstva na američki način.

Podsjetimo, društvo nekadašnjoj prvoj dami SAD-a Lauri Bush u Zagrebu 2008. pravila je supruga tadašnjeg premijera Ive Sanadera, Mirjana Sanader, upoznavajući je s hrvatskim kulturnim raznolikostima. Damski program tada je uključivao posjet Hrvatskom državnom arhivu, nakon čega su se na Trgu Sv. Marka pridružile svojim supruzima koji su se obratili građanima, da bi naposljetku uživale u pjesmama i plesovima u izvedbi folklornog ansambla Lado. Osim toga, ručale su u jednom od ekskluzivnih zagrebačkih restorana.

S obzirom na to da je posjet Bidenovih Zagrebu kratak, damski program zasigurno ne bi bio tako sadržajan. No što će i hoće li uopće Jakov Kitarović pokazati Jill Biden, ostaje nepoznanica dok se o tome ne izjasne u Uredu predsjednice.